Свързани новини

20.09.2013 15:39

Сирийската икономика е изгубила $100 млрд. от войната

Видян 1234 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Никоя от воюващите страни в Сирия не е достатъчно силна да победи и на евентуална международна конференция в Женева правителството може да призове за спиране на огъня, заяви сирийският вицепремиер Кадри Джамил в интервю, публикувано в електронната версия на британския в. "Гардиън".


Според Джамил конфликтът между режима и бунтовниците е стигнал до задънена улица и никоя от страните не е в състояние да спечели. "Нито опозицията, нито режимът могат да спечелят срещу противниковия лагер и това равновесие на силите ще продължи още време“, каза той.


Джамил - вицепремиер по икономическите въпроси – подчерта, че междувременно сирийската икономика търпи катастрофални загуби. Откакто избухна войната, сирийската икономика е загубила около 100 милиарда долара, което се равнява на брутния вътрешен продукт за две години при нормални условия, каза той.


Ако се приеме от въоръжената опозиция, евентуалното примирие ще трябва да се спазва под международен контрол, какъвто може да упражняват мироопазващи сили на ООН от неутрална и приятелска страна, отбеляза вицепремиерът.


Водачите на сирийската въоръжена опозиция нееднократно отказаха да участват в т.нар. конференция "Женева-2". Предишна конференция за Сирия в Женева през юни миналата година продължи само един ден и на нея изобщо не присъстваха сирийци, припомня "Гардиън".


Коментарите на Джамил са първият знак за предложенията, които Сирия ще направи на преговорите, които Русия и САЩ се опитват да организират от месеци.


Запитан какви предложения ще направи правителството му в Женева, той отговори: "Прекратяване на всякакви външни намеси, примирие и начало на мирен политически процес, така че сирийският народ да определи сам бъдещето си, без външна намеса и по демократичен път".


Пред вестника Джамил неколкократно подчерта, че Сирия се променя и се нуждае по-скоро от подкрепа, отколкото от натиск. Никой не бива да се опасява, че режимът в досегашната му форма ще се запази. По съвсем практически причини режимът в предишната си форма вече не съществува. За да осъществим прогресивните си реформи, Западът и всички замесени в Сирия трябва да престанат да ни притискат, каза Джамил.


Вицепремиерът изтъкна, че докладът на ООН за химическата атака от 21 август, при която загинаха над 1000 души, не е напълно обективен. Според Джамил Русия е представила доказателства, които показват, че ракетите, идентифицирани от инспекторите на ООН като заредени със зарин, всъщност са съветска изработка, но били изнесени от Русия в Сирия през 70-те години на миналия век. Те са били заредени с химически вещества от Кадафи и изнесени за фундаменталисти в Сирия след падането на либийския режим, каза вицепремиерът пред "Гардиън".

 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на