28.11.2008 09:28

Шофьори с 1 200 лв. заплата рекетират цяла София

Видян 11390 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 3.5714
много слаба слаба добра много добра страхотна

Месечното възнаграждение на недоволните шофьори и ватмани от столичния транспорт, които заплашват да стачкуват ако заплатите им не бъдат увеличени двойно в момента възлиза на около 1 200 лв., като се вземат предвид и надбавките. Това разкриха пред 19` източници от обществения транспорт в София. Въпреки значително високата за родния стандарт заплата шофьорите са категорични, че няма да обслужват линиите ако не им вдигнат парите със 100%, а ако се стигне до там ще бъде блокирано движението в целия град. Това е повече от логично, тъй като мнозина, които ползват услугите на обществения транспорт ще се качат на колите.


Както 19` вече писа водачите на трамваи, тролеи и автобуси се оплакват сегашната им заплата, която била 583 лв. Те не съобщават обаче колко си докарват от извънреден труд, а излиза, че допълнителните възнаграждения са около 620 лв. Заедно с тях при двойно увеличение сумата би нараснала до 1 777 лв. Казано иначе, при такъв вариант водачите от обществения транспорт в столицата ще получават почти колкото депутатите и министрите.


Засега не е ясно какъв ще е резултатът от преговорите с новия зам.-кмет по транспорта Александър Цветков. Ако водачите решат, че не са удовлетворени обаче, те вероятно ще рекетират със стачка софиянци. В момента града се обслужва от 1 200 коли – автобуси, тролеи и трамваи. Дори и една втора от тях да спре, градът ще бъде блокиран, ще последват и финансови загуби във всички сфери. 


Припомняме, че преди по-малко повече от две години  шофьорите поискаха увеличение на заплатите и пак заплашиха със стачка точно в деня на евроизборите.


От друга страна в момента дефицитът в системата е около 9 милиона лв., сочат разчетите. Ако исканията на транспортните синдикати за увеличение на заплатите бъдат удовлетворени дори само с 20 на сто, това ще провокира нарастване на дефицита в сектора с още 30 милиона.


От столичния електро и автотранспорт били убедени, че ще преминат в следващата 2009 г. с дефицит само от 4 милиона, тъй като  останалите пет милиона щели да покрият със собствени средства.


Потърсихме за коментар шефа на транспортната комисия в общината Радослав Тошев, който заяви, че общинският съвет не може да се намесва в преговорите между кметството и представителите на сектора. Подчерта обаче, че от електро и автотранспорта настояват и за цялостна стратегия за развитието на сектора и промяна в организацията на движението.


Тошев каза, че в момента общината прави конкурс за генерален план за организация на движението. В основата му са именно трасетата на градския транспорт, които трябва да бъдат проектирани там, където има най-голяма необходимост от тях. Това от своя страна щяло разтовари трафика.


Другият елемент са т. нар. буферни паркинги. Идеята е, платената такса за паркиране за деня да е за водачите на автомобилите дневна карта за градския транспорт. 


Амбицията на Столичния общински съвет е движението в София да се подпомага от център по градска мобилност. Той от една страна ще диспечира градския транспорт, от друга – ще контролира и целия автомобилен трафик.


Според мнозина общинари правилната стъпка е общественият транспорт да премине изцяло в ръцете на части фирми, които щели да се грижат и за възнагражденията на служителите си и за качеството на услугите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец