Свързани новини

19.09.2013 14:09

И доходите на гурбетчиите отиват към НАП

Видян 1431 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пълната информация за доходите на българите, които работят зад граница, ще бъде предавана автоматично на Националната агенция за приходите, става ясно от проекта за промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс.


Пълната информация за доходите на българите, които работят зад граница, ще бъде предавана автоматично на Националната агенция за приходите,


става ясно от проекта за промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс.


В документа са записани промени, които засягат автоматичния обмен на информация между приходните агенции на всички страни от ЕС, пише "Стандарт".


Според текстовете родните работодатели ще трябва да информират НАП за изплатените доходи на чужденци (граждани на ЕС), които работят у нас. Автоматичният обмен на информация е задължителен за всички страни от ЕС, което означава, че чуждестранните приходни агенции ще изпращат към родната НАП същата информация за доходите на българи, работещи в техните страни.


Такава информация ще трябва да предоставят фирми и самоосигуряващи се, които плащат възнаграждения, пенсионноосигурителни дружества и застрахователни компании. В последния случай задължително ще трябва да се подава информация само за изплатени суми по застраховки "Живот".


Ако платецът на доходите не е фирма или самоосигуряващо се лице, то чужденецът ще трябва сам да декларира размера на дохода си пред местните данъчни.


Освен това към приходните администрации ще постъпват и данни за доходите от продажба или замяна на недвижимо имущество на чужденците.


Сроковете за предоставяне на информацията пред данъчните ще бъде до 30 април на годината, следваща тази, през която е бил изплатен доходът. Предвидени са и глоби, ако фирмите не предоставят изискваната информация - имуществена санкция в размер на 250 лева за всеки работник. При повторно нарушение глобата скача до 500 лева.


Така реално НАП ще разполага с данни за получени заплати, пенсии и застрахователни обезщетения в чужбина.


Както е известно, ако българин работи в друга страна от ЕС по-малко от 6 месеца, то той ще трябва да плати данъците си в България. Последно, но не и по значение, текстовете предвиждат делегиране право на шефа на НАП да изисква информация за чуждестранни лица, която попада в сферата на банковата тайна. Това ще се случва след специално запитване от страна на компетентните органи от страните от ЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец