Свързани новини

19.09.2013 12:22

Турция затваря границата със Сирия

Видян 1447 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турция затвори спешно граничния контролно-пропускателен пункт в град Килис, след като бойци, свързани с "Ал Кайда", завзеха близкия град Азаз, в Северна Сирия, на 35 км от град Алепо, предаде ИТАР-ТАСС.


Според телевизия "Ал Маядин", около 300 членове на терористичната групировка "Ислямска държава в Ирак и Левант" са атакували вчера бригада от антиправителствената Свободна сирийска армия (ССА) и я изтласкали от пограничния град. При сблъсъците са били убити шестима бойци, а 25-ма са били ранени. В неизвестност са 70 бунтовници.


По-рано Ройтерс съобщи, че сирийската бунтовническа групировка "Джебхат ан Нусра" (Фронт на победата) установила контрол над Азаз, на 5 километра от границата, след сражение с основната сирийска бунтовническа организация, подкрепяната от Запада и арабски страни ССА


В същото време сирийският президент Башар Асад заяви, че има нужда от около година, за да  изпълни условията от споразумението за химическото си оръжие.


В интервю за американската телевизия "Фокс нюз", излъчено снощи,  но заснето в Дамаск във вторник, Асад казва, че страната му разполага с химически оръжия и този арсенал ще бъде унищожен. Това обаче е сложна от техническа гледна точка операция която ще струва скъпо - може би около един милиард долара - и ще отнеме поне година, подчерта сирийският президент.


Сирия е съгласна да предаде химическото си оръжие на всяка страна, готова да го приеме, заяви той. И за пореден път заяви, че не правителствените сили, а бунтовниците са отговорни за химическата атака край Дамаск от 21 август.


Сирия не е в състояние на гражданска война, а е атакувана от "Ал Кайда". Можем да преговаряме с политическата опозиция, но не и с терористи. В Сирия се води война, нов тип война, с десетки хиляди джихадисти от повече от 80 националности, като 80 процента, а според някои и 90 - нямаме точни данни - от тези терористи са членове на "Ал Кайда" и клоновете й , подчерта Асад.


Според президента бойците в Сирия са поддържани основно с финансови средства на частни лица в ислямския свят, а не от отделни държави. Противниците на режима в Сирия биват подкрепяни от САЩ, Великобритания, Франция, Катар и Саудитска Арабия, каза той.


Асад призова американците да правят разлика между привържениците на демокрацията в Сирия от терористите. Вслушайте се в здравия разум на народа си, обърна се той към американския президент Барак Обама. Дали да бъда президент или не може да реши само сирийският народ, заяви Асад.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни