Свързани новини

18.09.2013 13:09

Премиерът и президентът обединиха позициите си за Сирия

Видян 1438 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България категорично осъжда извършената на 21 август атака с химически оръжия в предградията на Дамаск, съобщават от правителствения пресцентър. Атаката е нарушение на международното право и престъпление срещу човечеството. Това се казва в съвместна позиция на правителството на Пламен Орешарски и президентът Росен Плевнелиев.

Категоричен отговор от страна на международната общност ще потвърди неприемливостта на подобни действия и ще съдейства за предотвратяване на евентуално следващо използване на химически оръжия, както и на тяхното разпространение.

Правителството ни следи с внимание предприетите в рамките на ООН действия, включително представянето на доклада на екипа на ООН за атаката на 21 август. Недвусмисленото тълкуване на този доклад ще съдейства за ефективни действия от страна на международната общност и за предприемането на по-нататъшни мерки.

Освен това правителството се присъединява към усилията, насочени към фокусирането на вниманието на международната общност върху въпроса за неупотребата на химически оръжия, както и заявената решимост да бъде предотвратено използването на такива оръжия в бъдеще. Възприемаме тези усилия като доказателство за наличието на воля за възобновяването на мирния процес.

Оценяваме положително поставянето под международен контрол на химическите оръжия на Сирия. Инициативата трябва да осигури прозрачност и контрол от страна на международната общност и да даде необходимите гаранции за неизползване в бъдеще на химически оръжия в тази страна. Тя следва да постигне реален резултат, а не да бъде използвана за печелене на време от страните в конфликта.

В този контекст оценяваме високо постигнатите в Женева договорености между държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров по отношение на количествата на притежаваните от сирийското правителство химически оръжия и сроковете за тяхното унищожаване.

Договореностите, според българската позиция по Сирия, следва да бъдат бързо изпълнени, както и така приетата обща рамка за решаването на проблема, обвързваща страните по конфликта и предвиждаща санкции в случай на нейното неизпълнение. Като страна по Конвенцията за забрана на химическото оръжие България е готова да даде своя принос в практическото им прилагане.

Като потвърждава заявената от ЕС на 7 септември 2013г. във Вилнюс обща позиция на страните членки, България се присъединява и към Съвместната декларация на Г-11 от Санкт Петербург.

Политическо решение може да сложи край на кризата в Сирия. ООН може и следва да поеме водещата роля и да изпълни своята отговорност за намирането на политически изход от кризата. Дипломатическите усилия следва да бъдат насочени към реализирането на инициативата за втора мирна конференция в Женева. Едно мирно решение на конфликта ще предотврати нови жертви и ще предостави възможност бежанците да се завърнат по родните си места.


снимка: Дарик



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец