Свързани новини

18.09.2013 10:09

Станишев: Иновативността е ключов двигател на растеж

Видян 1236 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стратегията на ПЕС за изход от кризата винаги се е основавала на противопоставяне на неолибералния модел за строги икономии. Ние осъзнаваме, че трябва да инвестираме, за да има икономически  растеж и работни места и за да сложим край на кризата. Инвестициите – финансови, политически и социални, в иновациите трябва да бъдат основен стълб в тази стратегия. Това заяви председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев в Брюксел на ежегодната конференция „Призив за Европа“, организирана от Фондация за европейски прогресивни изследвания. По думите му, иновативнoстта е ключов двигател на растеж и по-важното - на създаване на нови работни места, което е рeалната база за сравнение, по която да се измерва успехът.


„Ако искаме отново да направим иновацията движеща сила на икономическия растеж, имаме нужда от структурирани усилия, планиране и инвестиране на финансово, политическо и социално ниво. Ние трябва да направим това по начин, който да преодолее иновационните дисбаланси в Европа: държава по държава и регион по регион“, заяви той. Позовавайки се на анализа, направен по време на разработването на Прогресивна европейска индустриална стратегия, той изрази мнение, че само така Европа ще стане най-иновативния регион в света.


По думите му, да не се подкрепят иновациите и индустрията, означава да  загубим работни места, а Европа вече е загубила твърде много. „Стратегията Европа 2020 цели инвестиране на 3% от БВП на ЕС в научно-развойна дейност – нещо, което, както си спомнят нашите белгийски приятели, беше цел вече поставена от тогавашния комисар Филип Бускен. Много сме далеч от тази цел – днес инвестициите едва достигат 2% от БВП“, припомни лидерът на ПЕС.


По повод на това как  да се насърчават иновациите и с какви инструменти да се постигне това, Станишев даде няколко примера. На първо място той посочи, че Европа трябва да увеличи публичните инвестиции. „Нужни са повече стимули за частни инвестиции, особено за малките и средните предприятия. На европейско ниво можем да увеличим полезността на Многогодишната финансова рамка, да търсим синергия с Европейската инвестиционна банка и да използваме структурните фондове. Европейският семестър трябва да се използва да се тласнат страните-членки към повече инвестиции в научно-развойна дейност“, заяви Станишев. Като нефискални инструменти за постигане на поставената цел, той посочи: общи стандарти и задължителни цели за научно-развойна дейност и иновации и опростяване на административните процедури - гаранции, че вносните продукти, отговарят на европейските стандарти; обществените поръчки да се използват за насърчаване на иновациите; работниците и служителите следва да се стимулират да бъдат двигатели на иновациите чрез бонуси за добрите идеи и включването им в управлението на бизнеса;  програмите за учене през целия живот и другите програми следва да бъдат също насърчавани.


Третата конференция „Призив за Европа“, на която взе участие президентът на ПЕС, събра европейски политици от високо ниво, водещи икономисти, политолози, граждански организации, за да обсъдят алтернативен социален и икономически подход към Европа, както и важността на изграждането на европейско единство като цяло.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв