Свързани новини

17.09.2013 17:19

Бургаската община Обзор иска да мине към Варна

Видян 1198 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бургаската община Обзор иска да мине към Варна, пише "Стандарт".


Засега преговорите се водят тайно и все още няма официално искане, съобщи областният управител на морската столица Иван Великов.


Среща между него, кмета на Обзор и представители на местния парламент подготвял юристът на общината и негов състудент. През 2006 година Кранево настояваше за отделяне от община Балчик и искаше да мине от една област в друга – от Добричка във Варненска.


Още по-назад във времето, през 1998 г., Балчик искаше да загърби административния център Добрич и да отиде към Варна. Морето сближавало повече интересите на Балчик и Варна, мотивира се тогава местната управа, а общинският съвет взе решение за провеждане на референдум.


Окрупняване на общините предлага областният управител на Варненска област Иван Великов, с което вади от праха позабравената идея от 2009 г. насам. След като обходил общините и се запознал с проблемите им, направило му впечатление неравномерното разпределение на населените места в региона. В Провадия те са 25, в Аксаково – 23, докато в Бяла са 6, в Белослав – 4, в Девня – 3.


Той посочи като пример гръцката административна реформа, след която чрез сливане броят на общините намалял от 1500 на 300.


"Смятам, че общините трябва да се окрупнят и да се проведе децентрализация, като кметовете и общинските съветници получат повече правомощия. Не съм мислил как могат да бъдат слети общините във Варненска област, защото това не зависи от мен. Ако зависи – ще го измисля бързо и ще го направя", коментира Великов.


Той ще сподели идеята си за административно-териториална реформа на заседанието на Министерския съвет на 25 септември. Ако на малките общини се дадат по 1-2 млн. лв. допълнително към бюджета, те направо ще летят в космоса, смята Великов.


Ако областният град Варна, който е с бюджет от 220 млн., го направи, ще се решат много проблеми на присъединени общини към него. Трябва да се грижим и за хората, които живеят в тях, смята Великов.


Във всички общини има проблеми с липсата на достатъчно трафопостове и ниско напрежение в електропреносната мрежа, заради което гърмят уредите на хората.


Губернаторът ще кани представители на "Енерго про" на среща с кметове и ако те не отстранят забележите, по съдебен път ще им бъдат искани неустойки за неспазване на договорите.


"Не може в XXI в. хората да нямат ток и вода", каза Иван Великов. Той разкритикува и състоянието на ВиК сектора във Варна и в региона. В почти всички общини имало големи загуби на вода, нейното качество било лошо, а мрежата била остаряла. Изключение правели Бяла и Белослав, които с европейски пари подменили канализациите си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и