Свързани новини

16.09.2013 16:29

Станишев се срещна с млади лидери от над 10 европейски страни

Видян 1672 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев се срещна с младежи, представители на социалистически и социалдемократически партии, в страните Югоизточна Европа и Черноморския регион, сред които - Хърватия, Украйна, Румъния, Черна гора, Молдова, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Гърция и България в централата на социалистическата партия. Срещата бе част от Международна програма за млади лидери, организирана за шеста поредна година от Националния съвет на БСП в периода 15-21 септември 2013г.


Сергей Станишев коментира важността на самата програма и целта на провеждането й всяка година. "Деветдесетте години на миналия век бяха много бурни за нашия регион - Югоизточна Европа и Черноморски регион. Имаше много етнически и граждански конфликти и това създаде много лош имидж на региона и беше препятствие за нормалното и демократично развитие на икономическия прогрес на страните и регионалното взаимодействие. Повечето страни в региона се стремят по един или друг начин да се присъединят към семейството на ЕС. За да стане обаче една държава член на ЕС, важно е тя да има добри междусъседски отношения със заобикалящите я страни. Самият модел на ЕС е основан на сътрудничество, търсене на общи интереси, преодоляване на стари проблеми, които са исторически наследени", подчерта лидерът на БСП. Той припомни времената, когато регионът, поради политическата ситуация и негативния си образ, е имал много малки реални перспективи да се интегрира в ЕС. "Идеята на на тази международна програма е да помогне на млади лидери от социалдемократически, социалистически и ляво центристки партии да се опознаят, да създадат мрежа от контакти и да започнат да работят за общите интереси и сътрудничество в региона", заяви Сергей Станишев.


Той припомни, че БСП винаги се е застъпвала за регионалното сътрудничество и откакто България е член на ЕС, партията е един от активните фактори в разпространението на тези принципи и практическото сътрудничество. Станишев подчерта, че през 2007г. БСП е предприела инициативата за регионално сътрудничество "Черноморско взаимодействие", която е одобрена от Европейската комисия и е станала политика на ЕС спрямо Черноморския регион, което е нещо много позитивно. Според него е важно, особено за социалистическите и социалдемократическите партии в региона, да са проводници на тези идеи. Той обясни, че нашият регион е изключително богат на история, даже прекалено много - много събития, войни, конфликти и "ние трябва да започнем да ги преодоляваме и да взимаме от историята не причините да се караме, а причините и разбирането как да създадем бъдещето си, което е и една от идеите на Международната програма за млади лидери."


По повод на ситуацията в България, той коментира, че тя е изключително динамична и напрегната. "Четири години ние бяхме под режима на една партия, ГЕРБ, която пое авторитарен път и контрол над гражданското общество, над индивидите и дори над политическите партии, защото много от тях бяха подчинени на интересите на управляващата партия. Единствената партия, която силно и последователно се противопоставяше на този тип управление, беше БСП", заяви Станишев. Той подчерта, че  на изборите, които се проведоха през месец май, само БСП е успяла да повиши изборния си резултат, с което повече от два пъти е увеличила броя на народните си представители в НС. "Ние сме и единствената партия, която всъщност повиши своя вот с 200 000, всички други партии, и тези, които влязоха в парламента, и тези, които не успяха, имаха намаляване на реалния брой гласове. Въпреки това постижение станахме втори, но ситуацията създаде възможност за промяна. Промяната, е едно от основните ни послания и същност на това, за което се борехме по време на кампанията и преди това като опозиция", заяви лидерът на БСП. Той обясни, че партията е формирала програмно правителство с много добри експерти. "Ние отстояхме един от най-трудните периоди за правителството- първите няколко месеца. Според последните изследвания на общественото мнение, БСП е първа политическа сила и води пред ГЕРБ с 3%. Може би е от наш политически интерес да се проведат нови предсрочни парламентарни избори, защото водим, но това би било безотговорно спрямо страната и хората", каза още той. Станишев изтъкна и успешната работа на правителството, въпреки трудната ситуация в страната, което за три месеца е постигнало намаление на цената на тока и повишение на майчинските с повече от 20%, помощите за първокласници със 100 лв., броя на хората получаващи енергийни помощи с 60 000, а и още много социални мерки, които в рамките на следващия бюджет ще могат да бъдат осъществени. В заключение той пожела на младите лидери приятно прекарване в България, защото основна цел на програмата е и създаване на приятелство, както между самите тях, така и с България.


Утре, 17.09.2013г., в Брюксел, президентът на ПЕС Сергей Станишев ще вземе участие в конференция на тема "Призив към Европа".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци