Свързани новини

12.09.2013 17:22

Манолова: Готова е черновата на новия Изборен кодекс

Видян 1062 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заместник-председателят на Народното събрание и председател на временната комисия за изготвяне на нов Изборен кодекс Мая Манолова обяви пред БНР, че последната чернова на проекта е готова и предстои да бъде обсъдена в парламента.


„Готова е черновата на новия Изборен кодекс. В нея са включени предложенията на гражданските организации и движения, които бяха направени в рамките на 8 публични обсъждания, включили сме препоръките на международните наблюдатели, които следяха изборите, както и предложения, които направихме в предишния парламент, но те бяха отхвърлени. Получи се добър краен резултат. Проектът за нов Изборен кодекс предвижда „много мажоритарност" на следващите избори", каза Мая Манолова.


Предложени са смесената немска система със 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани депутати и пропорционална избирателна система с преференции, която най-вероятно ще бъде избрана. За първи път за следващите избори се предвижда и въвеждането на машинно гласуване.


„Това е рязка промяна, която няма как да бъде въведена изведнъж. На първо време ще предвидим и гласуването с хартиени бюлетини. Те ще са интегрални с допълнителни защити, така че да не могат да се печатат допълнителни тиражи, които после да служат за фалшификации. Затова предвиждаме всички бюлетини да са с номера", добави Манолова.


Новият изборен кодекс предвижда бюлетините да бъдат печатани само в печатницата на БНБ. За изчистването на списъците от т.нар „мъртви души" най-добре е да се въведе активна регистрация, обясни Мая Манолова, но призна, че това не може да се осъществи за следващите национални избори.


„Затова в черновата сме записали гласуващите на следващите избори да бъдат включени в основна база данни за избирателни списъци. След това тези, които не фигурират, да могат със заявление да бъдат дописани, а тези, които желаят да гласуват, а ги няма в списъка, да могат да направят това след представяне на лична карта", поясни Манолова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп