Свързани новини

11.09.2013 15:24

Фирмите в София ще плащат такса смет за килограм, а не по данъчна оценка

Видян 1316 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичната община ще промени правилата за изчисление на такса на смет на фирмите и предприятията, които работят извън жилищните площи. Те вече ще плащат за количество изхвърлени отпадъци, а не на базата на данъчната оценка на имота, предаде Дневник.


Това става след решение на Върховния касационен съд, който задължава местната управа да промени наредбата си. Промяната обаче няма да важи за таксата смет в жилищните площи, които ще продължат да плащат по стария метод с промили.


Решението ще бъде взето в четвъртък на редовното заседание на Столичния общински съвет по предложение на зам.-кмета по бюджет и финанси Дончо Барбалов. В доклада му е записано, че според съда няма пречка местната управа да установява конкретното количество изхвърлен отпадък, защото в договора се записва големината на контейнера и честотата на извозването. Това и сега става с директно договаряне, но таксата се изчислява на базата на промили независимо колко смет реално е изхвърлена. И така предприятието е задължено да плаща голям местен налог.


Отсега нататък, за да знае количеството смет, общината ще поставя контейнери с точно определена големина. В договора си с фирмата ще уточнява честотата на извозване на кофите и оттам ще се определя размерът на таксата. Предприятията се задължават да не замърсят терените наоколо.


Барбалов пише в доклада си, че броят на такъв тип фирми е нараснал от 266 на 1666 от 2006 г. досега. От години Българската стопанска камара лобира за тази промяна, която все беше отлагана, макар че и общината я смяташе за несправедлива.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!