Свързани новини

10.09.2013 14:17

Германия разследва сделката за Каолин

Видян 1964 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато президентът Плевнелиев направи 4 посещения в Германия за година и половина, без нито веднъж да е канен официално, това е извънпротоколно и странно. Щом обаче като последица се сключи сделка за над $100 000 000 за продажбата на някогашно държавно предприятие, приватизирано с първоначална вноска от $100 000 работата понамирисва. И понеже не мирише на нашите органи, явно е засмърдяла на немските.


След като стана ясно от медиите, че офшорни компании са използвани от фирми от кръга на Прокопиев и Плевнелиев за отклоняване на милиони към Кипър, сега финансовият надзор проучва друга схема. При нея са ощетени миноритарни акционери в добивното дружество. Те останаха без акциите, които едно от дъщерните предприятия имаше в Каолин.


Заради далаверата новите германски собственици не могат да отпишат компанията от борсата, а Комисията за финансов надзор (КФН) e изискала допълнителна документация.


В разследването се включва и германската служба за финансови регулации (ВаFin), от която КФН е поискала съдействие.


Със сделка от 31 май през Българската фондова борса контролираната от Иво Прокопиев Алфа финанс холдинг продава 67,8% от Каолин на германската компания Quarzwerke на цена от 4,156 лв. за акция. Парадоксално е, че на същата дата дела си в Каолин продава още едно дружество – Солар Венчърс ЕООД. Компанията притежава към 31 май 2013 г. 5,32% от Каолин и е собственост на Каолин. Това означава, че като еднолична собственост на Каолин всички активи на дъщерното дружество принадлежат на акционерите в публичната компания, а не само на мажоритарния собственик Прокопиев, представляван от брат си – бивш офицер от Живковите репресивни органи ДС.


Веднага, след като придобиват Каолин и с решение на общото събрание, новите собственици от Quarzwerke продават на 4 юни 100% от капитала на Солар Венчърс.


Купувач е Прокопиев чрез Алфа Финанс холдинг, става ясно от съобщение, публикувано на x3news.com. Цената на сделката не e обявена, но според източници от финансовите среди става дума за около 13 млн. лв. Така Прокопиев реално връща обратно на новите собственици кеша от продажбата на акциите от Каолин на Солар Венчърс. Каолин е вече 95% собственост на германците за сметка на оставените с пръст на някое място дребни акционери. Сега Quarzwerke като мажоритар може да реши тези 13 млн. лв. да се дават като дивидент. Въпросните акции излизат буквално без пари на Quarzwerke.


Освен че потъпква миноритарните акционери, схемата между Каолин и Солар Венчърс е в тотален разрез със закона. Според разпоредбите на Търговския закон дъщерното дружество може да изкупи акции на своя собственик, но до една година трябва да ги прехвърли на трето лице. Каолин е в тотално нарушение на тази норма. Разиграната схема между Прокопиев и германците има и още един ефект. Българският олигарх успява да отклони 11 млн. лв. от потенциални претенции на кредиторите си в затъналата Алфа финанс холдинг. Благодарение на сделката средствата се озовават в съвсем отделно дружество. Разкритието за новата схема идва броени седмици след разследването на ТВ7, което показа как офшорки, свързващи бизнес интересите на Прокопиев и президента Росен Плевнелиев успяха да отклонят 7 млн. лв. към Кипър. Това е ставало през поредица от прехвърляния на акции в Каолин между фондовете на Доверие, Алфа финанс холдинг и офшорките Wyclef holding limited и Stallberg investments limited.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а