Свързани новини

09.09.2013 13:23

Станишев: Хората трябва да почувстват, че държавата им принадлежи

Видян 1541 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пред мен стоят две политически амбиции. Едната е правителството да бъде успешно и да изпълни програмата си. Другата е ПЕС да спечели европейските избори, да сформира мнозинство, за различна политика  в Европа. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев в ефира на БТВ. Той обясни, че първата му амбиция е много важна, защото БСП стои зад нея. "Ние ще бъдем максимално взискателни към правителството. Правителството бе създадено с много ясна кауза. Тя остава валидна и за БСП, и за мен като неин лидер", подчерта лидерът на социалистите. Той посочи, че за него е важно какво се случва тук, в България, какво се случва в БСП, какви успешни политики се провеждат. "Хората трябва да почувстват, че държавата им принадлежи. Но промени са нужни не само тук. И Европа има нужда от промяна в политиката си, политика, която задълбочи рецесията и докара много хора както в Европа, така и в България до занижаване на жизнения стандарт", заяви той.Политическата ситуация в България е различна от времето на управление на кабинета "Борисов", посочи Станишев. По думите му след три години и половина мачкане на хората в България, гражданското общество накрая действително се е събудило и е спряло да търпи управлението на ГЕРБ. "Сега, след стоте дни управление на кабинета "Орешарски", протестиращите са отърсени от оковите на страха", подчерта лидерът на БСП. Според него сегашното правителството е под натиск от втория ден на своето съществуване. "Имаше ясен сценарий за дестабилизация на правителството от първия ден. Причината за това е фактът, че партията ГЕРБ е силова партия и действа по силов начин. Факт и това, че ГЕРБ дори не могат да си намерят мястото в дясното пространство", обясни Сергей Станишев. По думите му, ако в миналия мандат БСП е имала възможност да бъде с 97 мандата в НС, то тя е щяла да бъде много сериозна опозиция, както и да спре много от безобразията на правителството на Борисов със силата на опозиционното си положение. "ГЕРБ обаче все още не могат да влязат в тази роля. Една партия има бъдеще, ако мине след управлението през изпитанията, през които минава една опозиция. Тогава тя има смисъл, кауза, политика, а не просто една група от хора да бъде на власт", посочи той.


Няма и никога не е имало самоцелна политическа чистка от БСП


По отношение на назначенията и обвиненията в политическа чистка от страна на БСП, Сергей Станишев подчерта, че няма и никога не е имало самоцелна политическа чистка. По думите му и в момента има специалисти, назначени от предишното правителство, които продължават да изпълняват професионално своите задължения. "Но има и такива, назначавани не заради качествата си, а заради партийната си принадлежност", подчерта той. Лидерът обясни, че по времето на управлението на Борисов за три години и половина в администрацията са назначени 2 800 души, като само всеки пети е назначен с конкурс. "Голяма част от хората, работещи в институциите, бяха тотално подменени, именно когато ГЕРБ дойде на власт. Бяха променени със закон повечето регулиращи органи, като функции и като състав", каза той.


Продължителността на правителството е в собствените му ръце


Според него правителството се нуждае от съчетаване на компетентността и таланта на хората с различни политически убеждения, като това се е случило с правителството на Орешарски, а също така и от по-осезаемо медийно присъствие. "В това правителство има специалисти с прекрасни професионални качества. Но проблемът идва от там, че кабинетът страда от занижената медийна изява, и обществото не е достатъчно добре информирано. Продължителността на съществуване на това правителство е в собствените му ръце", посочи Станишев. Той обясни, че ако то върши общественополезна работа и решава проблеми на голяма група български граждани, то ще има не само политическата подкрепа на БСП, но и ще има много по-широко обществено доверие и подкрепа. Правителството има и друга слабост освен занижено медийно присъствие, смята Сергей Станишев. "Втората слабост на правителството е прекалената търпимост към некомпетентни, политически назначени служители, които в много случаи директно саботират работата на правителството", посочи лидерът на БСП. Той попита нормално ли е висш държавен чиновник два месеца да крие от министър-председателя и от съответния министър писмо от ЕС, засягащо европейските фондове. "Това не е нормално и затова този човек е освободен. Аз обаче очаквах, че съответният министър ще обясни това свое действие. Очаквам правителството да действа с по-ясна комуникация към обществото", заяви той. Станишев каза още, че всякакъв срок, поставен пред едно правителство, го прави служебно, с ограничен мандат. "По този начин нито правителството, нито министрите, нито служителите във ведомствата са стимулирани да работят с пълен капацитет. А това не е от полза за обществото и хората", коментира той.   


Ако не се реализира проектът "Белене", страната, която ще загуби от това, ще бъде България


„Въпросът за АЕЦ "Белене" бе възобновен и поставен сред обществото поради факта, че 60 процента от участвалите в референдума подкрепиха позицията за продължаване на проекта”, обясни Станишев. Според него към проблема е нужно да се подходи не толкова политизирано и идеологически, а прагматично. „Нужно е да се отговори на въпроса искаме ли да се развива ядрена енергетиката в държавата или не след 2030 г., когато изтичат експлоатационните възможности на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", попита Станишев . Той изрази мнение, че проектът няма да бъде решаващ за двустранните отношения с Русия, но ако не се реализира, страната, която ще загуби от това, ще бъде България. Той обясни, че БСП ще държи да има ясен и обективен анализ на проекта. "При предишния анализ са били представени грешни данни на анализатора. Единият от примерите е свързан със срока за гаранция на технологичното оборудване, който е бил занижен наполовина - от 40 на 20 г. Всеки човек веднага си дава сметка как подобно разминаване ще повлияе на икономическите параметри на проекта", каза още той, с което аргументира нуждата от нов, обективен анализ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей