Свързани новини

05.09.2013 11:22

Евреите празнуват Нова година

Видян 2136 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Евреите честват Нова година. Днес започва 5774 година от еврейския календар, който започва от сътворението на света. Рош а Шана (Нова година) е първият от трите големи празника през месец Тишри (седмият месец от еврейската година), припомнят от организацията на евреите в България "Шалом".


По традиция празникът започва предишната вечер с молитва в синагогата, след което всички се събират около празничната трапеза, на която се поднасят ябълки с мед - да е сладка следващата година, глава на риба или овен - човек да е начело, а не на опашката и други ястия, които са знаци за следващата година и за бъдещето, което очаква всички - зеле, праз, нар, фурми и др.


В първия ден на Рош а Шана всички се събират около воден басейн и извършват ритуала ташлих - изхвърляне на греховете. Звукът на шофара (рог от овен или друго кашерно животно) отбелязва началото на Новата година. В небето се отварят три книги - Книгата на живота, Книгата на смъртта и в третата книга всички останали, в които Господ записва делата на хората. Времето от Рош а Шана (Нова година) до Йом Кипур (Денят на Всеопрощението) е най-важният за евреите период - 10 дни, в които всеки евреин трябва да направи преценка на делата си през изминалата година, да премисли постъпките си и да промени пътя си, и да поиска  прошка. Празничният поздрав за Рош а Шана е "Шана Това", което значи "Добра година".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева