Свързани новини

22.08.2013 15:25

Ваньо Танов вече не е шеф на митниците

Видян 1474 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на финансите Петър Чобанов освободи от длъжност директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Тя ще бъде ръководена от досегашния зам.-шеф Борислав Борисов, съобщиха от Министерство на финансите.


Борисов бе назначен за зам.-директор през август 2009 г. В митниците е от 1995 г. Преди да стане зам.-директор, ръководеше "Митнически режими и процедури".

Освобождаването на Танов става само ден, след като бе изписан от Военномедицинска академия в София след дълго лечение.

На 1 юли финансовият министър съобщи, че Танов ще бъде освободен по негово желание, но процедурата ще се забави заради здравословното му състояние.

Депутати от левицата заподозряха Танов в симулация и изразиха съмнение дали е истински генерал, след като се крие в болница. От ГЕРБ обаче го защитиха, че са му били направени три операции, което бе потвърдено от лекарите.

С идването си на власт премиерът Пламен Орешарски обяви, че не е доволен от приходните агенции - "Митници" и НАП, и че ще има промени в ръководствата.

Чобанов пък заяви, че приходите от ДДС и акцизи са спаднали главоломно, а дупката в бюджета за 2013 г. ще бъде над 1 млрд. лв.

Танов бе първото назначение на бившия финансов министър Симеон Дянков, който дори се скара с ексвътрешния министър Цветан Цветанов заради него. Бившият премиер Бойко Борисов също отвръщаше на критиките, че Танов има пълната му подкрепа.

Шефът на митниците въведе изискване производители и търговци на горива да са с устройства, за да се следи какви количества зареждат.
Той обаче често бе критикуван, че не може да спре нелегалната търговия с цигари.

Името на Танов се появи във флашки с разговори от февруари-март 2010 г. между бившия му заместник Антоний Странджев, Бойко Борисов и Симеон Дянков. В единия от разговорите Борисов настоява митничари да се изтеглят от пивоварната на Михаил Михов "Леденика", защото "поел ангажимент" да не "го закача".

Оказа се, че митниците са отнели лиценза на бирената фабрика заради акцизни и данъчни нарушения.
Прокуратурата спря разследването за изтичането на записите.

През края на 2010 г. стана ясно, че Танов е подслушван по разследване на контрабанден канал.

На 21 април тази година „Лукойл България” пък го обвини в опит да накърни името й чрез внушения за незаконно източвани горива от „Лукойл Нефтохим Бургас".

Повод за реакцията бяха уволненията в бургаската дирекция на митническата агенция заради съмненията, че отстранените са отговорни за манипулиране на данни и извеждане на акцизни стоки без контрол в данъчен склад Нефтопристанище Росенец. Когато се установя там, бих продължила да се храня предимно със задушени зеленчуци, маслини, пиле и да поливам всичко това с топло кафе и домашна грозданка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак