Свързани новини

21.08.2013 17:20

Дамаск изби стотици с химическо оръжие

Видян 1061 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Световните агенции съобщават за предполагаемо използване на химическо оръжие при армейско нападение в района на Дамаск. Противоречиви са данните на сирийски опозиционни структури за броя на жертвите при атаката. Съобщава се за 650 убити, сред които и деца.


Въздушното нападение в предградия на Дамаск е било извършено в 3 ч. тази сутрин. Армията отрича да е използвала химическо оръжие.

Опозиционни групи обаче твърдят, че много цивилни са загинали, след като са се задушили от токсичния газ, а в района не е имало необходимото медицинско оборудване, за да им се окаже първа помощ.


Първоначално беше съобщено за 650 убити, сред които и деца.

По-късно опозиционна мониторингова група обяви, че жертвите са 494, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

150 тела са открити в Хамурия, 100 - в Хар Батна, 67 - в Сакба, 61 - в Дума, 76 - в Муадамия и 40 - в Ирбиб, посочи Медийното бюро - група, базирана в Дамаск, като се позова на данни от медицински центрове в сирийската столица.

Атаката беше извършена, докато екип от експерти на ООН се намира в Сирия, за да разследва използването на химически оръжия в конфликта, в който са загинали над 100 000 души от март 2011 г., припомня dir.bg.

Реакциите не закъсняха: Саудитска Арабия призова Съвета за сигурност на ООН да се събере на извънредно заседание по случая, предаде Франс прес. По-рано Великобритания обяви, че ще сезира Съвета за сигурност. Франция и Арабската лига поискаха инспекторите на ООН да разследват твърденията за ново нападение с химическо оръжие в Сирия. Турция призова за същото.


"Ако тези твърдения се окажат верни, неизбежно международната общност ще трябва да заеме съответната позиция и да даде необходимия отговор на това зверство и престъпление срещу човечеството", се посочва в изявление турското външно министерство.

Сирийският посланик в Русия отхвърли твърденията, че режимът на президента Башар Асад е използвал химическо оръжие срещу цивилни.


Посланик Рияд Хадад подчерта, че подобни твърдения са изфабрикувани и целят да подведат екипа от международни инспектори, които са на мисия в Сирия.

Началото на спешното заседание в Брюксел на министрите на външните работи на страните членки на ЕС беше отложено заради съобщенията за нападение с химическо оръжие в района на Дамаск. Срещата трябваше да бъде посветена на кризата в Египет. Сега става ясно, че на нея ще се говори и за химическата атака в Дамаск.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв