Свързани новини

21.08.2013 15:20

Гълъби ни разболяват от опасна пневмония

Видян 1256 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гълъбите в София и в големите градове пренасят смъртоносна пневмония, която е опасна за хората и се открива трудно, съобщава "Монитор".


Безконтролното им размножаване в урбанизираната градска среда доведе до увеличаване на случаите на заболяването в последните години. Самото заболяване се причинява от хламидии, пренасяни от пернатите.

Във ВМА постоянно има пациенти с коварната пневмония. Без заболели от нея не остават и в Инфекциозна болница – София.

Проблемът се изостря от обстоятелството, че пневмониите от гълъбите са специфични, откриват се изключително трудно, коментира проф. Камен Плочев. Малко са джипитата, както и лаборантите, които се сещат да ги направят, уточни той.

По тази причина заболяването най-често се открива твърде късно, когато вече е напреднало, тъй като началната му фаза протича без никакви симптоми.

Освен това, то не се лекува с медикаменти, като за другите типове пневмонии, а със специфични антибиотици.

Възможно е докторът да тъпче с антибиотици от друга група пациента по седем-десет дни без каквото и да е подобрение тъй като не се е сетил, че става дума за хламидии от гълъбите.

Ако пневмонията, причинена от гълъбите, не се лекува навреме, се стига до възпаление на белите дробове. Хламидиите, които я разпространяват обаче, могат да ударят още нервната и храносмилателната система.

Петнадесет случая на пневмонии, причинени от гълъбите, има в София и София-област само за последния месец и половина, показват данни от регистрите на районните здравни инспекции.

Инфекционистите обаче предполагат, че те са много повече, тъй като заради трудната им диагностика вероятно лекарите са лекували пациенти с тази диагноза погрешно за друг тип пневмония.

Хората да не хранят гълъбите на прозорците си, невинното им занимание може да се окаже твърде сериозно за тях, предупреждава проф. Плочев.


Не само гълъбите на свобода, но и домашните, както и папагалите също пренасят опасните хламидии. Затова те трябва да се имунизират, преди да се вземат за отглеждане у дома.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион