Свързани новини

20.08.2013 14:10

"Галъп": БСП - 21,7%, ГЕРБ - 17,5%, Реформаторският блок - 7%

Видян 1302 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка - заявяват 40% от анкетираните в месечното национално изследване на агенция "Галъп". Според 38 на сто кабинетът не трябва да си ходи, а останалите 22% нямат отговор.


Това обяви на пресконференция социологът Първан Симеонов, като уточни, че в проучването са участвали 1013 души над 18-годишна възраст.

На въпрос кога е най-добре за страната да се състоят следващите парламентарни избори, 24 на сто от анкетираните са отговорили, че изборите трябва да са след 4 години - след края на редовния мандат.

Според 19% от запитаните вотът трябва да е заедно с изборите за Европейския парламент - през май 2014 г.

Други 17 на сто заявяват, че парламентарните избори трябва да се организират до шест месеца, а 15% са на мнение, че е нужно да се състоят веднага.

44% подкрепят протестите срещу правителството, а 42% не ги подкрепят. За продължаване на протестите обаче се обявяват 40 на сто, а 41 на сто са против.

Данните показват още, че силите на основните две партии - БСП и ГЕРБ, са изравнени. Без да е прогноза за изборен резултат, цифрите говорят за мобилизиран електорат на БСП. Това води и до известната преднина от 4 пункта пред ГЕРБ, който изпадна в деликатна опозиционна роля, напускания на партийни фигури и т.н., отбелязват от "Галъп".

От агенцията са повторили свой социологически експеримент по отношение на Реформаторския блок с въпроса: "ДСБ, Движение България на гражданите, Зелените, партията на Касим Дал, личности като Мартин Димитров и други започнаха общи политически действия. Ако този блок се яви заедно на избори, бихте ли гласували за него?"

7% от запитаните са заявили, че биха гласували, което говори за добър потенциал за новото обединение. Ако то има такъв резултат на изборите, ще влезе в парламента. Отговорите не отчитат присъединяването на СДС и БЗНС към блока, което се случи след края на изследването, уточняват социолозите.

По повод недоволството срещу президента се отчита спад на доверието в него. 45% от запитаните смятат, че Росен Плевнелиев не действа безпристрастно. 30 на сто са на противоположното мнение.

Отвъд политиците и рейтингите, хората продължават да виждат основните проблеми на страната в бедността, безработицата и корупцията. В своеобразната класация, която „Галъп” е направила, следват липсата на правов ред, олигарсите, престъпността, здравеопазването и т.н.

Високи остават тревогата и песимизмът за личните финанси и за икономическото положение на България, уточняват от "Галъп".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще се чувствате толкова леко

Днес ще се чувствате толкова леко, сигурни в себе си, но