Свързани новини

20.08.2013 14:10

"Галъп": БСП - 21,7%, ГЕРБ - 17,5%, Реформаторският блок - 7%

Видян 1405 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството на Пламен Орешарски трябва да подаде оставка - заявяват 40% от анкетираните в месечното национално изследване на агенция "Галъп". Според 38 на сто кабинетът не трябва да си ходи, а останалите 22% нямат отговор.


Това обяви на пресконференция социологът Първан Симеонов, като уточни, че в проучването са участвали 1013 души над 18-годишна възраст.

На въпрос кога е най-добре за страната да се състоят следващите парламентарни избори, 24 на сто от анкетираните са отговорили, че изборите трябва да са след 4 години - след края на редовния мандат.

Според 19% от запитаните вотът трябва да е заедно с изборите за Европейския парламент - през май 2014 г.

Други 17 на сто заявяват, че парламентарните избори трябва да се организират до шест месеца, а 15% са на мнение, че е нужно да се състоят веднага.

44% подкрепят протестите срещу правителството, а 42% не ги подкрепят. За продължаване на протестите обаче се обявяват 40 на сто, а 41 на сто са против.

Данните показват още, че силите на основните две партии - БСП и ГЕРБ, са изравнени. Без да е прогноза за изборен резултат, цифрите говорят за мобилизиран електорат на БСП. Това води и до известната преднина от 4 пункта пред ГЕРБ, който изпадна в деликатна опозиционна роля, напускания на партийни фигури и т.н., отбелязват от "Галъп".

От агенцията са повторили свой социологически експеримент по отношение на Реформаторския блок с въпроса: "ДСБ, Движение България на гражданите, Зелените, партията на Касим Дал, личности като Мартин Димитров и други започнаха общи политически действия. Ако този блок се яви заедно на избори, бихте ли гласували за него?"

7% от запитаните са заявили, че биха гласували, което говори за добър потенциал за новото обединение. Ако то има такъв резултат на изборите, ще влезе в парламента. Отговорите не отчитат присъединяването на СДС и БЗНС към блока, което се случи след края на изследването, уточняват социолозите.

По повод недоволството срещу президента се отчита спад на доверието в него. 45% от запитаните смятат, че Росен Плевнелиев не действа безпристрастно. 30 на сто са на противоположното мнение.

Отвъд политиците и рейтингите, хората продължават да виждат основните проблеми на страната в бедността, безработицата и корупцията. В своеобразната класация, която „Галъп” е направила, следват липсата на правов ред, олигарсите, престъпността, здравеопазването и т.н.

Високи остават тревогата и песимизмът за личните финанси и за икономическото положение на България, уточняват от "Галъп".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали