Свързани новини

20.08.2013 11:20

Ключ към лечението на рака?

Видян 1373 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американски учени откриха начин да стимулират имунната система така, че тя да може да се бори със злокачествените заболявания, предава Би Би Си.


Имунната система е прецизно балансирана и може да атакува „нападатели”, които нахлуват в организма отвън, но не и тъкани на самия организъм. Изследванията над животни показват, че промяната в този баланс може да отвори пътя към нови терапии за рака, смятат лекари от Детската болница във Филаделфия. Те са публикували своите изводи в списание „Nature Medicine”.


Има болести, които се причиняват от имунната система, която се обръща срещу собствените си тъкани. Например, диабетът тип 1 или множествената склероза. Екипът от Филаделфия очаква да открие имунолечение против рак.


Те са изследвали известните Т-клетки, които имат отношение към раковите и автоимунните заболявания.


Тези клетки са част от имунната система. Обикновено те успокояват цялостното състояние на организма, за да не дадат възможност на имунната система при такова заболяване да го атакува. Изследователите са се опитали да спрат функцията на Т-клетките, т. е. да "вдигнат спирачките" от имунната система и да я оставят тя да напада раковите клетки.


Д-р Уейн Ханкок обяснява: „Искахме да намерим начин за отслабване на действието на Т-клетките така, че да насочим активността им срещу тумора като предотвратим автоимунните реакции.”


В хода на експеримента били отглеждани мишки, които имали липса на веществото за ефективно действие на Т-клетките. Освен това учените използвали лекарство, което оказва същото въздействие върху здрави мишки.


И в двата случая промяната в имунната система ограничила развитието на един от видовете рак на белия дроб.


Според д-р Ханкок резултатите откриват пътя към потенциално революционно лечение за онкологичните заболявания – имунотерапията.


Все пак рано е да се твърди, че раково болни пациенти могат  да се лекуват с нея. Необходими са още опити, за да се разбере дали този процес е приложим и върху човешката имунна система, а едва след това да се извършат клиничните изпитания с хора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.