Свързани новини

16.08.2013 14:49

Станишев: Като последния мохикан Плевнелиев пази бюджета на изгонения от ГЕРБ Дянков

Видян 2368 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днешните дебати и гласуване са част от един политически процес, една политическа битка за промяна или за запазване на статуквото в икономически, социален и политически план, наследено от управлението на ГЕРБ. Това заяви Сергей Станишев, председател на ПГ на КБ по време на дебатите за наложеното вето върху актуализацията на Бюджет - 2013 в НС. „Какво заварихме преди 3 месеца – разрушена държавност, смазано гражданско общество“, припомни той и допълни, че последните четири години българският парламент е бил превърнат в „гумен печат на чужда воля с 5% доверие“. Той попита къде е И.Ф., идеологът и организаторът на това отклонение от българската демокрация и отговори, че не е в парламента, но в офисите на ГЕРБ тя продължава да управлява.


Президентът, избран с тежки манипулации топли мястото за бившия премиер


Според Станишев в продължение на две години сме имали мълчалива президентска институция, която не е казала нито дума срещу управляващите. „Президент, избран с тежки измами и манипулации и затова вероятно послушен, тъй като беше назначен да пази топлото президентско кресло, докато дойде време за кандидатурата на бившия вече министър-председател. Президент, който две години премълчава всички безобразия, които съсипаха и държавата, и икономиката и гражданското общество. Имаше и министри, които изпълняваха всяка безумна заповед по телефона чрез шантаж и заплахи. Всъщност цялата държава, управлението и институциите, бяха в една мълчалива омерта, в заговор на мълчанието, основан на страх и съучастие. Ето това беше картината на България“, поясни той. Според него, когато говорим за съучастие и страх, истината започва да излиза на яве и даде за пример тефтерчето на Златанов, което показва цялата технология на натиск, за да  се изпълняват политически поръчки.


Трети месец правителството на Орешарски работи въпреки усилията на ГЕРБ да си запази калинките


„Вече трети месец правителството на Орешарски работи за промяна на всичко това. Работи, въпреки неимоверните усилия, политически, финансови, медийни и други. Цялата енергия, която се хвърля, за да му се пречи. Работи въпреки усилията на бившите управляващи да се запазят и техните „калинки“, корупционни схеми и интересите на техните фирми, проникнали задкулисно навсякъде задкулисно и смучат от държавата“, заяви Станишев.


Ветото на Плевнелиев е част от напъна да се пречи на възстановяването на демокрацията


 „Ветото на г-н Плевнелиев е част от огромните напъни да се попречи на възстановяване на парламентаризма и на нормална демократична държавност. Каква промяна може да се случи при бюджета на Симеон Дянков. Не смятам, че дебатите днес са икономически, защото те вече бяха изложени. Икономическия дебат е спечелен от правителството. Те бяха подкрепени и от тристранните партньори – синдикати и работодатели с едно много показателно  изключение на една работодателска организация, която все повече се държи като политическа“, каза председателят на ПГ на КБ.


ГЕРБ се отрече от Дянков и го изгони, като парцал


„Самата ГЕРБ се отрече от Симеон Дянков и го изгониха като парцал, употребен и изгонен в чужбина. Остана последният мохикан Росен Плевнелиев, който иска да запази бюджета на Симеон Дянков чрез своето вето. Наскоро прочетох статия на тази тема, озаглавена по следния начин: Само наивници вярват, че бюджета на Дянков е изпълним. Наивник ли е г-н Плевнелиев?”, попита Станишев.


Станишев заяви, че не вярва в това. Той не вярва и президентът да не знае становището на синдикати и организации в подкрепа на актуализация, че негово служебно правителство е актуализирало прогнозата за растеж на БВП от 2% на 1% и това няма как да не се отрази на приходната част. Изрази съмнение, че Плевнелиев не знае, че средата на годината приходите в бюджета са 46% от планираните, а първото полугодие е много по-силно. Той припомни и че правителството на Борисов е имитирало през февруари 800 млн.лв. непланиран дълг, които трябва да се връща август, а самият Плевнелиев е съдействал за неговото отпускане. „Не вярвам и да не знае, че целият резерв за непредвидими разходи, който съществува в бюджета от 209 млн.лв. е потрошен и опоскан от правителството на Борисов и Росен Плевнелиев в края на май  и няма никакъв оперативен резерв. Не вярвам, че не е чул президентът, че не са планирани разходи, които са по закон – хората с увреждания, енергийни помощи. Не вярвам и да не знае, че за първи път български президент за 24 години, е налагал вето върху бюджет - върху числа, таблици разходи и приходи“, каза той.


Мотивите на президента за вето са тежка политическа амнезия или раздвоение на личността


Станишев припомни, че няма частично вето върху държавния бюджет, защото целия закон е спрян. „Защото да повярвам, че той не знае всичко това, означава да го обвиня в тотална некомпетентност и да кажа, че в президентската институция е пълно с калинки и некадърни чиновници. Значи причината на ветото е различна“, поясни той.


Станишев заяви, че е прочел много внимателно мотивите за налагането на вето и не разбира защо точно тях е избрал. Според него мотивите на президента или са тежка политическа амнезия, или раздвоение на личността. „Защо през 2010 г. приходите бяха занижени с близо 2 млрд. лв. преди изтичане на полугодието и защо г-н Плевнелиев тогава мълча, ако това е негова принципна позиция”, попита Станишев, припомняйки актуализацията на бюджета през 2010 г.


„Когато г-н Плевнелиев се противопоставя на правителството на Орешарски да има резерв за непредвидени и неотложни разходи, предимно социални и ще бъдат публично обявени, трябва да отговори на въпроса, защо подкрепи резерв на Борисов за 1,2 млрд.лв. през 2010г.,  може би защото тогава МРРБ получи 355 млн. лв. за различни инфраструктурни проекти. И досега президентът не отговори защо АМ „Люлин” беше оскъпена с 60 млн. лв.,  за да се краде, защото 98% от обществените поръчки се печелят от 2% от фирмите. Това не е ли корупция. Когато той е срещу нов дълг, защо президентът беше за увеличаване на дълга с 800 млн. лв. 2010г.? Не е възможно г-н Плевнелиев да не помни всичко това. Ако е забравил, би трябвало в президентската институция да има хора, които да му припомнят. Значи причината е друга – политическа, ”, заяви Станишев.


С ветото президентът заявява, че забранява да се прави политика, различна от тази на Дянков


Лидерът на БСП е категоричен, че с ветото си президентът заявява, че забранява да се прави политика различна от тази на Дянков, да се направи промяна и пречи дори на очевидно необходими неща, като социалните. „Плевнелиев губи ролята на обединител на нацията, заема страна и показва, че изпълнява политическа воля на партия ГЕРБ. Идентифицира се като президент на статуквото и води битка за запазване на статуквото, за оцеляването на тези, които 4 години вършееха из държавата и правиха каквото си искат“, допълни той.


Станишев обясни, че когато са формирали  правителство не са знаели, че ще е трудно, но не предполагали, че противниците ще са готови дори са сринат държавата.


Ние ще настояваме за държава, която се разплаща с бизнеса и  политика на заетост и растеж


„БСП е социална партия, подкрепя правителството на Орешарски със силната воля за реална промяна, защото искаме да защитим тези, които са надяват на подкрепа от държавата и това се случва частично чрез актуализацията на бюджета. Искаме да подкрепим средните и малки фирми, и ще подкрепим актуализацията, защото е първата реална стъпка на промяна в нашата страна. Ние ще настояваме за предвидима държава, която се разплаща с бизнеса. Ние ще подкрепим фискалната политика като инструмент за постигане на заетост и растеж и ще подкрепим фискален резерв, в който да има ресурс, за да не пада под границата. Ще подкрепим и антимонополно законодателство и настоявам за по-големи промени в бюджет 2014г.“, заключи Сергей Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата

Денят изисква пълната ви концентрация върху кариерата