Свързани новини

15.08.2013 14:59

Искра Михайлова: Поръчката за делфините е проведена с директно договаряне

Видян 1191 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спряхме провеждането на процедурата за избор за изпълнител. Той не е избран, но е единствен кандидат, който е директно поканен. Това е едно сдружение, консорциум. Това заяви пред Нова телевизия  министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в отговор на въпрос станала ли е беля при преброяването на делфините и то също стана така драматично, както преброяването на дивите зайци. Спряхте поръчка за 3,5 милиона лева след официално избран кандидат, който бил извикан на пряко договаряне, тоест законна процедура. Може ли така? Да не вземе сега новосъздаденото сдружение „Делфин” да осъди министерството?


Михайлова отбеляза, че процедурата не е приключила. Ние още нямаме коментар от Агенцията по обществените поръчки, който поискахме, тъй като е използван един от текстовете на Закона за обществените поръчки. След като са минали няколко етапа на процедура, открита процедура, на която са били поканени всички, които имат желание. След това се е явил един институт на БАН, но не е отговарял на изискванията и в крайна сметка е поканен този консорциум, който е специално създаден за този проект.


В отговор на въпрос Вас притеснява ли ви това, че 2 дни преди въпросната процедура е създадено това дружество?  И само 100 лева е капиталът на това дружество?, Михайлова каза: "Притеснява ме, разбира се. Тъй като проектът е много амбициозен".


От Нова телевизия припомниха, че ръководителят на проекта, Красимира Аврамова казва, че регистрирането на това обединение „Делфин” 2 дни преди търга е, заради договорка с италианския институт ”Тетис”, който всъщност щял да изпълни това и те трябвало просто да имат представител в България.


Във връзка с това Михайлова каза: "Който е основна водеща институция и партньор с опит и капацитет, който може да изпълни такъв проект и всъщност, заради това е бил поканен консорциумът, заради италианския партньор, който отговаря на всички изисквания. По много специфични поръчки, особено в сферата на опазване на околната среда, когато става дума за биоразнообразие и в други страни се случва да се създават консорциуми за конкретни проекти. В България обаче това не звучи добре".


 Михайлова допълни обаче, че колкото по-широк е кръгът на участниците в конкурса, колкото по-широка е възможността на български институции да се възползват от възможността да работят по такива проекти, да трупат опит, за да могат след това и те да участват в Италия в такива поръчки, защо не, ако имат опит в България. "Мисля, че широката публичност и широкото участие е по-добрият вариант от директното договаряне с един консорциум", каза Михайлова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще