Свързани новини

15.08.2013 14:18

Расте броят на жертвите в Египет

Видян 1608 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жертвите на насилието в Египет са най-малко 421 души, а ранените са почти 3000. Това сочат последните данни на здравното министерство в страната, предава Russia Today. По-рано от министерството съобщиха, че при насилственото разпръскване от страна на армията на привържениците на сваления президент Мохамед Мурси са убити 343 души. Говорител на ислямистката организация "Мюсюлмански братя", която подкрепя Мурси, твърди, че убитите в това "клане" са над 4500. Министерството на вътрешните работи информира за смъртта на 43 полицаи. Жертва на насилието стана и оператор на британската медия „Скай нюз”, отразявал сблъсъците в Кайро.


Според данните това е най-смъртоносният ден от революцията, която свали режима на Хосни Мубарак през 2011 година. Полицията и армията щурмуваха вчера два площада в столицата, окупирани от привърженици на Морси повече от месец, като предизвикаха сблъсъци в цялата страна. Заради насилието в страната беше въведено извънредно положение, а в половината страна беше въведен полицейски час от 19 до 6 ч.


Междувременно стана ясно, че осем ръководители от ислямисткото движение „Мюсюлмански братя” са били задържани по време на операции по разпръскване на демонстрантите на площад Рабаа ал Адауия в египетската столица Кайро. Сред задържаните е и високопоставеният представител на движението Мохамед Белтаги, заместник-председателят на ислямистката партия „Свобода и справедливост” Есам Ериан, както и ислямският проповедник Сахват Хегази.


Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че остро осъжда насилието. „Призовавам египетските сили за сигурност да проявят максимална сдържаност, а временното правителство да отмени извънредното положение в страната”, подчерта Аштън. САЩ също се изказаха рязко против решението на временното правителство на Египет да въведе режим на извънредно положение в страната. Американският държавен секретар Джон Кери призова египетската армия да позволи провеждането на избори и прикани всички страни-участници в безредиците да избягват по-нататъшно насилие.


И турският премиер Реджеп Тайип Ердоган разкритикува „изключително тежките убийства", извършени от египетските сили на реда при разпръсването на поддръжници на Мохамед Мурси в Кайро, като обвини международната общност в лицемерие. Френският президент Франсоа Оланд пък е извикал в Елисейския дворец посланика на Египет в Париж Мохамед Мустафа Камал и възнамерява да отправи искане към египетските власти незабавно да прекратят репресиите над гражданите си и да отменят извънредното положение в страната, предаде РИА Новости. Оланд ще призове египетските власти да възобновят политическия процес и да осигурят провеждането на свободни избори през 2014 година.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни