Свързани новини

14.08.2013 16:31

Еврозоната излезе от най-дългата си рецесия

Видян 1067 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Икономиките на Германия и Франция са отбелязали през второто тримесечие на годината ръст по-висок дори от ръста в Съединените щати, като по този начин са дали тласък на цялата еврозона да излезе от най-дългата си досега рецесия, съобщи в сряда Ройтерс, като се позовава на току що публикуваните данни на Евростат, предаде Медияпуул. Цели шест последователни тримесечия икономиката на еврозоната бележеше спад.


Зоната на единната европейска валута, в която членуват 17 страни, е отбелязала икономически растеж от 0.3% в сравнение с предходното тримесечие, благодарение на неочакваните положителни резултати в двете най-големи икономики в нея.


Германската икономика е нараснала с 0.7% благодарение на частното потребление и потреблението, отчетено от държавния сектор. Това е най-силният растеж на БВП от началото на 2012 г., като експертите очакваха по-умерен растеж от 0.6 на сто.


Брутният вътрешен продукт на Франция е нараснал с 0.5% през второто тримесечие, което е най-силният растеж от първото тримесечие на 2011 г. Неочакваният обрат се дължи на нарасналите потребителски разходи и ръста в промишленото производство, въпреки че инвестициите отново са спаднали.


За сравнение през второто тримесечие американската икономика отбеляза 0,4% ръст (1,7% на годишна основа).


На обратната страна са икономиките на Испания с минимален спад от 0.1%, и на Италия и Холандия със спад от по 0.2%. В Испания и Италия обаче същи има признаци на подобрение, като темповете на свиване на икономиката са намаляли.


В Кипър икономическата дейност отново се е свила с 1,4% през второто тримесечие след спада с 1,7% през първото.


Португалия обаче е излязла от рецесията с ръст на БВП от 1.1% през второто тримесечие, отчитайки растеж за първи път от над две години.


На годишна основа, спрямо второто тримесечие на 2012 г., с отчитане на сезонните фактори БВП в еврозоната е намалял с 0.7 на сто. През предходното тримесечие обаче това понижение бе с 1.1 на сто.


Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен коментира тези данни с думите, че възстановяването на икономиката е "на една ръка разстояние". Той обаче призова държавите членки на валутния съюз да продължат реформите.


"Трайното възстановяване на икономиката сега е на една ръка разстояние, но само, ако проявим постоянство по всички фронтове на нашия отговор на кризата - да запазим ритъма на икономически реформи, да възстановим контрола върху планината ни от дългове, както държавни така и частни, и да поставим жалоните на истински икономически и валутен съюз", написа Рен в своя блог, цитиран от БГНЕС.


"Тези данни, които са малко по-добри от очакванията, са добре дошли, но няма място за забавяне. Надявам се, че няма да има преждевременни декларации, самодоволство, заявяващо, че кризата е приключила, защото всички знаем, че съществуват много големи препятствия за преодоляване", допълни Рен.


"Не трябва да забравяме, че милиони европейски граждани продължават да страдат от кризата. Няма място за триумфалност", посочи от своя страна еврокомисарят за финансовите услуги Мишел Барние и също призова за "продължаване на структурните реформи за консолидиране на растежа". Той припомни, че структурните реформи не са синоним на строги икономии.


"Не, строгите икономии не са следваната от Комисията линия. А реформите, финансовата регулация и координацията на нашите политики", заяви Барние в Туитър и призова "да си вземем най-сетне заедно поуките от кризата и от слабостите ни".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева