Свързани новини

09.08.2013 14:18

Нагасаки отбелязва 68 г. от атомната бомбардировка

Видян 1027 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Японският град Нагасаки отбелязва 68-годишнината от американската атомна бомбардировка по време на Втората световна война.


Десетки хиляди се събраха на официалната церемония, за да почетат паметта на загиналите над 70 000 души, предаде АФП. Камбанен звън отбеляза началото с минута мълчание в точния час на детонацията 11:02 часа. Участие взеха оцелели, роднини на загинали, правителствени представители и чуждестранни делегати. Около 5,800 души присъстваха. За първи път от драматичния случай насам Индия изпрати представител на страната. Общо 44 страни бяха представени. През изминалата година 3,404 от тези, преживели бомбардировките, са починали, което оформя общия брой на жертвите към 162,083 души.


„Ние носим отговорността за освобождаването на света от ядреното оръжие и предаването на следващите поколения и на света на нехуманната природа на ядреното оръжие", заяви на церемонията японският премиер Шиндзо Абе.


Бомбардировката на Нагасаки бе извършена три дни след тази на Хирошима(6-ти август), която отне живота на около 140 хиляди души. В Хирошима по-рано тази седмица се проведе отделна възпоменателна церемония.


Ежегодната възпоменателна церемония идва и на фона на инцидент с изтичане на радиоактивна вода в авариралата АЕЦ „Фукушима-1" и новите страхове за рисковото състояние на централата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог