Свързани новини

07.08.2013 11:08

Правителството дава 100 000 лв. на спасителите от Ораново

Видян 1365 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството ще одобри помощ от 100 000 лв. за 250 души, участвали в спасителната операция в мина "Ораново", където загинаха четирима миньори. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред Нова телевизия.


Той отхвърли обвинения на синдикатите за загуба на работни места и фалит на мините заради понижаването на цената на тока с 4.5% от 1 август и попита къде са били те през последните години, когато в енергийния сектор са се натрупали задължения за над 1.5 млрд. лв.


През последните три и половина години не само че не беше увеличена цената на въглищата, а обратно има понижение, като възможна причина е стремеж да се фалира държавната компания Мини "Марица Изток", смята министър Стойнев.


Той обеща в държавната мина да няма съкращения, заплатите да се получават редовно, а въглищата да поскъпнат.


"Отрасъл въгледобив трябва да се реформира, но това е задача за бъдещето, в момента задачата ми е да спася системата", каза министър Стойнев.


Според него на всички срещи, които е провел със заинтересованите страни, се е стигнало до решение да се направи стъпка назад с намаляването на цената на тока, за да се спаси системата. В противен случай всички потъваме, защото хората просто не могат да си плащат сметките, каза министър Стойнев. Така по думите му се е стигнало до взимането на решение за поевтиняване на тока за домакинствата и бизнеса. От индустрията обаче твърдят, че за тях цената на тока се вдига.


Според министър Стойнев идеята цената на произвеждания ток от едната от американските централи в "Марица Изток" е толкова висока, че няма кой да го купува, дори и в Турция.


С намаляването на таксата за пренос от 34 на 12 лв. износът на ток се е отпушил, каза министър Стойнев. Той посочи, че ако през юли е бил 640 мегавата/час, то сега е 1600 мегавата/час, което означава, че се натоварват всичките ни мощности. "Не е ясно защо предишните управляващи са предприели увеличаване на таксата, единственото, което е възможно като обяснение е търсенето на фалит на определени дружества", смята министър Стойнев.


"В момента се прави преглед на 491 концесии за добив на въглища и ако има нередности и нарушения, ще издам заповед за спиране на концесията, докато те не се отстранят. Това не значи, че се отнема концесията, а само се отстраняват нарушенията", уточни Стойнев


Той посочи, че когато проверки от държавната администрация не откриват "очевадни нарушения" в мините, това е съмнително и говори за корупция. "Не е нормално, когато например в “Ораново” не е одобрен годишния работен проект за 2012 г., но работата в мината не е спряна. Вина за това имат и служители в министерството, които ще бъдат наказани“, каза министърът на икономиката и енергетиката.  Драгомир Стойнев изказа подозрение, че е имало "парична мотивация" за чиновниците, които са си затворили очите за нарушенията в рудник "Ораново".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата, за да не се