Свързани новини

01.08.2013 13:01

Куюмджиев: Няма риск за енергетиката от намаляването цените на токa

Видян 1360 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки големите съмнения на много организации, че  цените на ток за бизнеса ще нараснат, те не се покачиха. Това заяви в ефира на TV7 народният представител от ПГ на КБ и зам. - председател на Комисията по енергетика към НС Явор Куюмджиев. Той припомни, че в първия ден на настоящия парламент, в дебата за енергетиката, е било съобщено, че цената на електричеството трябва да нарасне до 40 процента. Според Куюмджиев не само се е избегнало увеличението, а се е постигнало намаление с 4,5 %. "Това означава, че ако например, средната сметка за електроенергия на едно домакинство на месец е 100 лв., с намалението от почти 5 процента ние спестихме на всяко българското семейство 20 лева", заяви социалистът.


На въпрос за сметка на какво ще бъде това намаление, Куюмджиев отговори, че така наречените резерви, които са намерени в нея, са отивали в джобовете на малък брой хора. Той обясни, че тази практика, ще бъде спряна с три мерки. На първо място е прекратяването на практиката на заводските централи да продават своя ток на преференциални цени, стигащи до 300 лв. за MW/h, изцяло на НЕК, и след това да купуват евтина енергия от 100 лева за MW/h.


Като втора мярка Куюмджиев посочи и намаляването на студения резерв, който се е разпределял непрозрачно и от който са изтичали няколко стотин милиона, годишно.  "Плащаха се пари на една централа да седи готова и евентуално да се включи, ако някой източник отпадне", поясни социалистът. На въпрос дали това не е свързано с риск той обясни, че в съвременна система като нашата, която работи със съседните страни дори и да се получи много тежка авария, може да се внесе енергия, докато се намери друг източник  и това ще бъде много по-евтино от поддържането на такива централи.


Куюмджиев обяви, че предстои да бъдат внесени още предложение за изменение в енергийната система, с които се целят три неща. На първо място той посочи нуждата да се спрат доставчиците на монополни услуги да покачват своеволно сметките. Друга промяна, която се цели, е при спор, доставчикът да е този, който доказва дали е потребено съответното количество електроенергия, а не досегашното положение, в което първо потребителят трябва да плати сметката си и тогава да доказва, че сметката му е надвишена.


Като друга мярка, народният представител посочи нуждата да се задължат доставчиците да спазват качеството на услугата. Куюмджиев обясни, че тези предложения се внасят в НС сега, за да се използва летният период за широки обществени дискусии. "Ние сме убедени, че това е в интерес на потребителите, но трябва да чуем и тяхното мнение", заяви социалистът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева