Свързани новини

31.07.2013 16:22

Станишев: Актуализацията на бюджета се прави, за да се запушат дупките от Дянков

Видян 1328 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очевидно при формирането на бюджета от г-н Симеон Дянков, има прогноза за икономическия растеж, която няма как да се сбъдне. Това не е моя констатация, а на служебното правителство на г-н Райков, който заяви, че икономическия растеж ще бъде поне 1% по-малко от планирането в бюджета. Това каза Сергей Станишев, председател на ПГ на КБ, от трибуната на НС по време на дебатите за актуализация на бюджета.


Според него това няма да не се отрази върху приходната част и заяви, че разчетите са за намаляването й с 1,5 млрд. лв., като пропорция от БВП. „Няма как да се премълчи отчета,   от Министерството на финансите за първото полугодие,  който показва тежко неизпълнение на прогнозата направена от правителството на г-н Борисов.  По двата основни данъка, особено по акцизите, има намаляване на приходите в сравнение с 2012 г.  По отношение на  заложеното увеличаване е приходът е  1,4 млрд. лв. на годишна основа. Към полугодието изпълнението е 271 млн. увеличаване на приходите в сравнение с 2012г.”, заяви той.


„Публично известно е, че най-силната част в приходите на бюджета е първото полугодие.    И след като има такова забавяне, няма как да се навакса целия този размер за оставащите 5 месеца”, каза Станишев. Той е категоричен, че  въпреки това положение, правителството прави много сериозни усилия за наваксване на приходите. „Би трябвало това да се случи на база на корекцията на прогнозата за растежа и пропорционалното намаляване на приходите, на базата на лошото изпълнение от предишните правителства, да се поиска намаляване на 2,5 млрд, но не се прави. Прогнозата на НАП и Агенция „Митници” е дупка от 1 млрд. лв.  само по техните дейности.   Правителството  налага много тежък план в резултат на много сериозни реорганизации и промени, намалява тази прогноза на 500 млн. Лв. и те трябва да бъдат наваксани”, акцентира Станишев.


 Виждам много метаморфози – най-социални станаха хората, замразили за 4 г. Социалните плащания


 „Виждам много метаморфози и те ще проличат в днешния ден много ярко. Хората, които 4 години замразиха всички социални плащания, майчински,  пари за хора с увреждания, пенсии,  като сега се превърнаха в най-социалните хора.  Като слязоха от власт. Очевидно се получава една позитивна трансформация. Опозицията влияе добре на всяка политическа партия”,  поясни Станишев.  По неговите думи има адски много социални нужди и трябва тези, които предлагат допълнителни разходи да кажа защо парите за хора с увреждания са разчетени до  края на септември. „Защо  е поет ангажимент към Министерството на вътрешните работи, одобрен от Министерството на финансите, за двойно увеличаване на средствата за храна на полицаите. И тези пари не са предвидени в бюджета. Защо за първите 6 месеца е изчерпан целия резерв на правителството.  От тези 350 млн.лв. в частност 209 млн.лв са похарчени с 22 постановления на МС в края на мандата на Борисов.  Корекцията, която се прави всъщност е не да се въвежда нова философия, а да запушват дупки, създадени от някой друг и да оправи поне малко бакиите, които е наследило правителството на Орешарски”, добави Станишев.


Чудеса не стават за един ден – особено в приходната част


„Когато някой казва какво би направил ако управлява, добре е да погледне какво е направил, когато е управлявал, защото БВП на България последните години нарастна много сериозно.  В данъчните приходи не може да се достигне нивото от 2008 г. Това са резултатите от управлението на ГЕРБ, въпреки номиналния растеж. Най-голямата и първа актуализация за последните 10 години, е направена през юни 2010 г., когато управляваше ГЕРБ – близо 2 милиарда лева”, заяви Станишев.


„Чудеса не стават за един ден – особено в приходната част, необходими са сериозни усилия и преструктуриране в приходните звена”, заключи Сергей Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак