Свързани новини

30.07.2013 10:51

Земеделците с диференцирани субсидии

Видян 1472 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Земеделското министерство ще предложи диференцирани субсидии за аграрното производство. Нито правителството, нито министерството обаче обмислят намаляване на Данък добавена стойност за храните, каза земеделският министър Димитър Греков пред БНТ. Идеята е била предложена от производители, заради намаляването на ставката в Румъния, съобщиха в понеделник за „Стандарт" от ведомството. Според министъра обаче в момента темата не се обсъжда.


По думите му това зависи от контекста на бюджета и ситуацията в съответната страна. Греков не пожела да коментира, дали подобна идея може да бъде обсъждана при бюджета за следващата година.


„Идеята на правителството е да стимулира земеделското производство чрез допълнителни субсидии и дотация, но намаляване на ДДС не е обсъждано. Промяната на данъчната ставка няма много да ни помогне. По-скоро трябва да налеем пари, да стимулираме производителите - да се вдигнат на крака, така че да се посигне конкурентоспособно производство", обясни Димитър Греков.


Министерството възнамерява да въведе по-високи плащания за производствата, които изискват повече работна ръка, като зелечукопроизводство, полско, оранжерийно производство и овощарство. В момента субсидията се изплаща на единица площ и е 30 лв. за декар, обясни Греков. Според плановете например оранжерийното производство трябва да получава по 157 лв. на декар.


Димитър Греков обясни, че страната задоволява едва 20% от нуждите си за хранителни продукти и всичко останало е внос. Не винаги обаче тази продукция е качествена, посочи той.


„Трябва да има референтни цени за зеленчуците, които да влизат в нашата страна, които да не подбиват нашите", коментира министърът и призова гражданите да гледат произхода на храните, които купуват.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали