Свързани новини

29.07.2013 15:00

Бизнес климатът се подобрява през юли

Видян 1151 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общият показател на бизнес климата през юли 2013 година се повишава с 1,4 пункта спрямо равнището си от юни, съобщават от Националния статистически институт (НСИ). Основната причина са добрите настроения на мениджърите от отраслите „промишленост" и „търговия на дребно".


Според анкетите на НСИ нестабилната икономическа среда е сочена като основен фактор, който затруднява развитието на бизнеса във всеки един от секторите.


Според данните на статистиката през юли съставният показател на бизнес климата в промишлеността се повишава с 3,2 пункта. Това се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания за състоянието на предприятията. В същото време обаче прогнозите за следващите три месеца са по-резервирани. По отношение на продажните цени очакванията на по-голямата част от мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.


В сектора търговия на дребно показателят се покачва с 5,2 пункта. Мениджърите също дават по-добри оценки за предприятията, но по отношение на прогнозите за продажбите и поръчките към доставчиците са по-резервирани, отчита НСИ. Продажните цени ще останат без промяна, очакват още в сектора.


Прави впечатление, че се засилва негативното влияние на фактора „конкуренция в бранша" - през юли той измества „търсенето" като причина за ограничаване на развитието. Основният негативен фактор обаче си остава несигурната икономическа среда, сочена от около 70% от анкетираните бизнесмени.


Най-значително е понижението на съставния показател на бизнес климата в сектора на услугите. Неблагоприятните оценки за състоянието на предприятията свали стойността му с 2,8 пункта спрямо нивото от юни. Мениджърите обаче са по-оптимистично настроени по отношение на настоящото и очакваното търсене на услугите.


Предприемачите в строителството също остават с негативни настроения – съставният показател на бизнес климата в този сектор се понижава с 1,8 пункта. Основната причина са влошените очаквания за състоянието на предприятията за следващите шест месеца. Неблагоприятни са очакванията и за поръчки за същия период от време.


Мениджърите в този сектор не очакват повишаване на цените на своята продукция през следващите три месеца, посочват още от НСИ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за