Свързани новини

Свързани видео

29.07.2013 12:42

Станишев: Икономическият растеж, излизането от кризата и преодоляването на бедността са най-важни за България

Видян 1560 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България в последните няколко дни преживя немалко изпитания. След това, което се случи пред парламента преди три дни, много хора се стреснаха и започнаха да провиждат за спонтанните протести и сценариите и сценаристите,  и че всъщност имат свои и политически, и икономически интереси. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в ефира на TV7.  Той обясни, че това е една повтаряемост на задкулисието, което на гърба на хората, използвайки техните протести, обслужва свои собствени интереси.  Станишев съобщи, че след 23 юли десетки хора са му се обадили от цялата страна и са изразили желание да дойдат в София на жълтите павета, защото и те искат гласът им да бъде чут. Той обаче обясни, че това не е направено, защото не се търси конфронтация и сблъсък.


"Тук, на Бузлуджа, се събрахме над 50 хиляди българи, които казаха нещо различно от това, което казват двете, трите и петте хиляди, които протестират срещу правителството и искат неговата оставка", заяви лидерът на БСП. Той обясни, че хората искат кабинетът на Орешарски да свърши работата, за която е избрано и ангажиментите, които е поело. Станишев поясни, че това вече се изпълнява с увеличаването на парите за майките, средства за първокласници и отпускането на енергийните помощи за по-голям брой хора,  новия модел на образуването на ценита на тока.


"Хората, които са тук, на Бузлуджа, не приемат едно малцинство, защото е агресивно, говори на висок глас и хвърля павета, да направи заложници цялата държава и проблемите на хората", каза още Станишев.


 


БСП винаги е търсила национално съгласие


На въпрос, възможно ли е национално съгласие, Сергей Станишев отговори, че БСП винаги е търсила национално съгласие и, че има много широки и важни теми, по които трябва да се разговаря с всеки. Той допълни, че в това число влизат ГЕРБ, и с извънпарламентарната дясна опозиция,  и неправителствения сектор. Една от посочените от него теми е начинът на функциониране на държавата и ясно разграничаване на власт, политика и икономически интереси. "Задкулисието в България, през последните 4 години, беше водещо в политиката и доведе до голямо недоверие. То трябва да се преодолява стъпка по стъпка. Трябва да има промени, в това число и законови, и начина на функциониране на държава", заяви Станишев. Важен въпрос според него е и как България да започне да расте икономически, да излезе от кризата и как да се преодолее бедността. Той подчерта още, че трябва да се формира нова индустриална политика за България, защото иначе няма как тя да стане успешна европейска държава. По негово мнение преодоляването на демографската криза, която унищожава нашата нация и води до изчезването и, трябва също да се засегне като основна за националното съгласие. Станишев обясни обаче, че това не може да го направи едно правителство, нито за дванадесет месеца, нито за 4 години.


Не на последно място той посочи, че трябва да има и национална политика как да се подпише споразумението с ЕС за 2014-2020 година и 15 млрд. евро, които се полагат на българските граждани,  да бъдат получени и да спомогнат, така че да има по-работеща икономика и по-развита и справедлива държава. "По тези и други теми сме готови да работим с всеки. Ако някой има по-добри идеи от тези на правителството сме готови да ги приемаме и да водим диалог, но не и да ни се поставят ултиматуми", категоричен бе Станишев.


 


Няма икономически мотиви против актуализацията на бюджета. Само политически


Според него е добре, че ГЕРБ са влезли в парламента за актуализацията на бюджета и въпреки че не са съумели да защитят своята теза, по думите му, тябва да има дискусия и тя да покаже на хората кой какво предлага, какво знае и какво може, защото "това е демокрацията".


На въпрос каква е причината за острата съпротива срещу актуализацията на бюджета Станишев обясни, че това е чисто политическа съпротива, за да се защити един фалшив бюджет, за който са предупредили и синдикати, и работодатели още през есента. Той посочи, че икономическата прогноза е с 1% по-ниска от тази, която Дянков е предвидил в бюджета и това няма как да не се отрази на приходната част.  "За първите 5 месеца на тази година, предишните две правителства са похарчили  допълнителни непланирани в бюджета 350 милиона лева в повече", обяви Станишев. Той обясни, че по този начин те са лишили от всякакъв оперативен резерв кабинета на Орешарски.


Станишев поясни още, че са поети ангажименти, които не са разписани даде пример с Цветан Цветанов, който двойно е увеличил порциона на българските полицаи, което е около 20 милиона лева, които ги няма в бюджета. Лидерът на БСП каза още, че парите за хората с увреждания са планирани в бюджета до септември и попита,  трябва ли правителството, за да запази бюджета на Дянков да спре тези плащания, които са 30 милиона лева до края на годината. "Борисов взе заем от 800 милиона лева, който август трябва да бъде върнат. Януари, февруари, март предстои и плащане на 750 милиона лева по стари заеми, които не е взело сегашното правителство. Резерв трябва да съществува, за да не се стопи фискалният такъв на страната", заяви още Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец