Свързани новини

25.07.2013 14:52

Менда Стоянова: ГЕРБ няма да подкрепи актуализацията на бюджета

Видян 1245 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ няма да подкрепят актуализацията на бюджета, обяви депутатът от предишната управляваща партия Менда Стоянова на дебатите в парламента, предаде 24 часа.


„Притеснително е в каква посока вървим. От 2009 г. България е на дефицит, защото икономиката се срина, кризата продължава. Правителството на ГЕРБ изпълняваше посоката за фискална консолидация с постепенно намаляване на бюджетния дефицит. Сега това означава връщане", добави Стоянова. „Това е много лош сигнал, който правителството дава на инвеститорите. Днес трябва да бием камбаната, за да сме сигурни, че няма да се върнем в спиралата на дефицитите", заяви депутатът.


Има отказ на правителството от работа по подобряване на събираемостта и да се бори със сивата икономика, каза още тя. „Това е най-важният закон в държавата, от който зависи финансовата стабилност и за следващите години. Какво накара правителството да прецени, без да разполага с данните за отчета за полугодието, че трябва спешно да направи актуализацията", попита Стоянова. „В това, което се предлага, не виждаме нови политики и приоритети, по които да дискутираме. Не виждам и сериозен анализ, на базата на който да се направят изводи", каза още тя.


Тя заяви, че министърът на финансите Петър Чобанов е направил сравнение на данни за 4-5 години назад, но по думите й те са били представени избирателно. „2008 г. във фискалния резерв има 8,3 милиарда лева, 2009 г. - фискалният резерв е 7,7 милиарда лева, 2012 г. - 6,1 милиарда лева. 2,2 милиарда лева е намалението на фискалния резерв, а не 4 милиарда лева", подчерта Менда Стоянова.


„Държавният дълг е нараснал с 2,7 милиарда евро, а не с 4, както се говореше. Декември миналата година Станишев и Орешарски критикуваха бюджета на ГЕРБ с аргумента, че приходите умишлено са занижени. Ако съберете дори една-четвърт от приходите, които предлагате, нямаше да има намаление на приходната част", добави тя.


„Правителството стана заложник на предизборните обещания на БСП за намаление на тока. След като сумата няма да стигне за целта, за която се насочва, правилно ли е да отиде за НЕК, вместо тези суми да бъдат насочени към Министерство на труда и социална политика за енергийни помощи", попита депутатът. Тя каза, че в актуализацията на бюджета се предвижда намаляване на приходите и увеличаване на разходите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион