Свързани новини

24.07.2013 16:15

Станишев: Малко политици като проф. Лилов са оставили толкова дълбока следа в съвременната политика

Видян 1465 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За всички нас и за десетки хиляди хора, които винаги са помнили името на Александър Лилов и неговата личност, той ще ни липсва много, още повече в днешната ситуация – ситуация на омраза, станала водеща в общественото пространство. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на поклонението пред тленните останки на проф. Александър Лилов, който почина на 79-годишна възраст. ”Малко политици, като проф. Александър Лилов, са оставили толкова дълбока следа в съвременната политика. Това се дължи на личността на проф. Лилов. Той имаше много труден политически живот. Трябваше да се изправи пред много предизвикателства”, допълни Сергей Станишев.


Проф. Лилов беше един от идеолозите на българската Конституция, един от идеолозите на новите времена, на новата България и новата БСП.


През целият си живот, както и от началото на 10 ноември 1989 г. до края, той бе подложен на най-голямо напрежение по време, когато държавата бе поставена под най-голямо натиск, подчерта лидерът на БСП. „Със своята визия, със своят политически опит, своята идеологичност, Александър Лилов се стараеше да намери верния път за мирния преход”, каза Станишев. По думите му, проф. Лилов е бил един от идеолозите на българската Конституция, един от идеолозите на новите времена, на новата България и новата БСП. „Александър Лилов даде възможност на социалистите да имат ориентир на своето поведение, ориентир не само политически, но и ценностен”, подчерта социалистът. Той заяви, че винаги в политическото мислене и в политическите действия на Лилов са стояли социалните идеали за солидарност и демокрация. „Доказал го е ежедневно през последните години. Той остана изключително активен и дълги години продължаваше да бъде един от основните мислители в лявото политическо пространство”, посочи Сергей Станишев и допълни: „Проф. Лилов е дал и изключително ценен принос и в Центъра за стратегически изследвания на БСП - именно с целият този набор от лични качества и политически действия”.


Лидерът на БСП подчерта, че днес БСП е изправена пред големи предизвикателства за отстояване на всички позиции, които отстояваше проф. Лилов. „Да се използва диалог, за да се избегне конфронтацията, насилието и да се запази демокрацията”, допълни социалистът.


„Искам да отправя от името на всички социалисти – парламентарни и извън парламентарни, Националният съвет на БСП, министрите на БСП моите съболезнования към близките на проф. Лилов. Поклон пред неговата памет”, с тъга заяви лидерът на БСП.                                                        



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион