Свързани новини

24.07.2013 14:30

И Златанова иска специална европрограма за образованието

Видян 1465 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отделна работна група с участието на български учени, които практикуват в чужбина ще защитават искането на България пред ЕК да имаме отделна Оперативната програма  Наука и образование за интелигентен растеж. Тази идея лансира вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. "Европейската комисия не е убедена в капацитета на Министерството на образованието. Много ще бъде тежко, затова призовавам академичната общност да помогне и всички заедно да убедим ЕК, че имаме сили", призова Златанова.


Образователният министър проф.д-р Анелия Клисарова първа започна битка за предвидената в новия програмен период на еврофондовете специална Оперативна програма Образование. Досега средствата в ресора преминаваха през няколко други ведомства, които нямат общо с просветата като социалното, икономическото и регионалното.


По ирония на съдбата, макар и като подчинена, образователната сфера има по-добра усвояемост от социалната например. Договорени са всичките 100% от парите. До края на 2013 г. се очаква над 65% да бъдат финално разплатени. „Ако не заложим на образованието днес, ще имаме още по-бедна държава утре”, категорична е проф. Анелия Клисарова.


Парадоксът с разпределението на еврофондовете у нас не свършва до тук. И така, ето каква е историята. Eвропейският съюз ни отпуска по икономическата програма Конкурентноспособност по различни направления милиони левове, като 20 млн. лв. от тях са предназначени за иновации, а са усвоени 0,5 %. Не е тайна, че именно иновациите са най-големият проблем на българската икономика и страната ни има страшна нужда от тази програма. Още повече, като се има предвид, че огромна част от тези пари са подарък от Европа. Ако не бъдат усвоени, Брюксел ги разпределя между останалите страни-членки.


Но с милионите за иновации има и друг проблем, защото трябваше да бъдат изхарчени 20 млн. лв., които всъщност не са толкова много. С бърз поглед върху нещата става ясно, че по програмата за иновации са усвоени едва 0,5 на сто от предвидените средства. На практика това означава, че е одобрен и финансиран само един-единствен проект на стойност 100 000 лева.


И тук е въпросът: Защо като остават средства, които не могат да бъдат усвоени от една (не)логична програма, да не бъде поощрено образованието?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв