Свързани новини

23.07.2013 16:39

КЗК обвини Летище София за злоупотреба

Видян 1431 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на "Летище София" ЕАД твърдение за злоупотреба с господстващо положение, осъществено чрез ценова политика по налагане на необосновано ниски цени на пазара на услуги по наземно обслужване на въздухоплавателни средства на аеропорта, съобщават от комисията.


В началото на тази година операторът за наземно обслужване Swissport подаде две жалби в Комисията за защита от конкуренцията. Едната е срещу гръцкия оператор Goldair Handling България, а другата срещу "Летище София" ЕАД. Swissport обвини Goldair Handling България, че подкопава цените на наземните услуги и освен това не отговаря на задължителните условия, за да има лиценз за наземен оператор, които са доказана финансова стабилност, професионален опит на служителите и редовни обучения и качествено оборудване. "Летище София" пък стана обект на критики, защото фирмата администрира и поддържа технически цялата инфраструктура на аеропорта, с което спестява много голяма част от разходите, които другите оператори имат и това също води до подкопаване на цените.


Тогава от "Летище София" коментираха, че, от една страна, е сложно да оперират четири компании за наземно обслужване на летище с пътникопоток и размери като софийското летище, а от друга, че цените на услугите са търговска тайна и не би следвало някой от операторите да знае какви цени предлага друг оператор.


От КЗК обаче отсякоха, че "Летище София" е предприятие с господстващо положение на пазара на услуги по наземно обслужване на въздухоплавателни средства на аерогарата. Проучването на комисията е показало, че от началото на 2011 г. до сега ефективната цена, която дружеството оферира към авиопревозвачите, не покрива разходите по производство на услугата в дългосрочен период, като се наблюдава тенденция на понижаване и общо намаляване на цената.


Съпоставянето на ефективната цена на "Летище София" за обслужване на едно въздухоплавателно средство със средните дългосрочни променливи разходи сочи, че услугите по наземно обслужване са предлагани на цени, които не съответстват на разходите за тях и противно на икономическата логика са намалени до степен, която носи само загуба, като предприятието "жертва" печалбата, която би реализирало при нормално конкурентно поведение, обясняват в обвинението.


Обстоятелството, че предприятието предлага услуги под разходите за производство за 2011 г. и 2012 г. показва, че ценовата политика, прилагана от "Летище София", би могла да доведе до неоправдано повишаване на цените и до ограничаване на качеството на предлаганите услуги.


Дружеството разполага със срок от 45 дни, в който има право да представи своите писмени възражения по предявените твърдения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец