Свързани новини

23.07.2013 10:41

Програмата Орешарски: Пенсии от по 1575 лв. в края на мандата

Видян 6638 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Механизъм, който ще доведе до увеличение на максималните нива на пенсиите до 1575 лв. месечно, е включен в пълната управленска програма на кабинета на Пламен Орешарски, предаде в. 24 часа.


Вариант от правителствената програма вече е разпратен до партийните централи на БСП и ДПС и ще бъде обсъден от тях до края на седмицата. Следващата седмица окончателните мерки за пълна управленска програма трябва да бъдат приети от Народното събрание, предвиждат плановете на министър-председателя.


Програмата е разработена министерство по министерство, взети са под внимание и предложенията на синдикати, бизнес организации и граждански сдружения.


"Постепенно до края на мандата трябва да се възстанови съотношението 1:10 между минималния и максималния осигурителен доход. Автоматично ще се вдига и таванът на пенсиите, като целта е размерът на максималната да е равен на 35% от максималния осигурителен доход, обясни пред в. 24 часа социалният министър Хасан Адемов.


Ако се запазят сегашните нива на минималния осигурителен доход от 420 лв., това означава максималният да стане 4200 лв., а максималната пенсия - 1470 лв.


Плановете на правителството са обаче всяка година минималната работна заплата да нараства с по 30 лв., докато стигне 450 лв. през 2017 г. Което означава максималният осигурителен доход да стане поне 4500 лв., а най-големите пенсии - по 1575 лева.


"Все пак това засега са само намерения, а тепърва предстои да видим дали ще бъдат одобрени от партиите и парламента и на какви стъпки точно ще се осъществят", коментира Хасан Адемов.


През втората половина на мандата, която започва от 1 януари 2016 г., да бъде въведено семейно подоходно облагане с необлагаем минимум на глава от домакинството, предвиждат още социалните мерки, включени в програмата на кабинета "Орешарски".


Още до декември 2013 г. правителството и Народното събрание трябва да подготвят пакет от мерки за защита на гражданите от монополните структури на пазара като енергодружествата, топлофикациите и ВиК операторите. Предвижда се да се отнеме правото им да вадят изпълнителен лист срещу длъжниците си по бърза процедура.


Предвижда се и възможност за въвеждане на разсрочено плащане, както и забрана енергийните монополи и комуналните дружества да начисляват сметки на база прогнозни данни за потреблението.


Допълнително правителството предвижда и предоговаряне на договорите с енергодружества и концесионерите на комунални услуги.


Програмата "Орешарски" предвижда и изработването на закон за личния фалит и абсолютна давност за погасяване на задължения, допълва 24 часа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева

Труден ден за любовните връзки днес

Труден ден за любовните връзки днес, труден ден и за