Свързани новини

22.07.2013 15:40

Цветелина Бориславова ще купи пристанище в Бургас

Видян 2639 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инвестиционното дружество CSIF (СИЕСАЙЕФ) ще купи пристанище в Бургас и хладилна база, предаде Дневник. Това се вижда от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията, от която дружеството е поискало концентрация. Компанията е собственост на Цветелина Бориславова.


Тя преговаря за покупката на "Фиш порт" и "Булджак". Сделката все още не е финализирана, не е ясна и цената, съобщава "Капитал Daily".


"Фиш порт" управлява пристанище за обществен транспорт "Фиш порт Бургас", разположено в североизточната част на Бургаския залив. "Булджак" пък е собственик на хладилна база и рибопреработвателно предприятие в района на Рибното пристанище в Бургас. Според данните в Търговския регистър компаниите са свързани помежду си.


Пред "Капитал Daily" самата Бориславова посочи, че покупката на тези активи не е ново направление за бизнес дейностите, където нейният фонд CSIF инвестира. "Сделката за "Фиш порт" и "Булджак" е свързана с дейността на "Деспред" (спедиторска компания от портфолйото на CSIF), като целта е, купувайки този бизнес, да го развивам, каквато обикновено е целта, когато се купува нов бизнес", каза още Бориславова. Представители на продавачите не бяха открити за коментар.


От отчета на "Фиш порт" за 2012 г. в Търговския регистър се вижда, че компанията е на печалба – 237 хил. лв. (след данъци). Спрямо предходната година, когато е била 363 хил. лв., тя намалява с 34.7%. Компанията има дългосрочни задължения 488 хил. лв. "по договор за кредит от свързано дружество, който се обслужва редовно и не застрашава финансовата независимост на предприятието".


Другата компания - "Булджак", има публикуван финансов отчет в Търговския регистър за 2011 г. От него става ясно, че дружеството е на загуба – 200 хил. лв., като се посочва, че това е "относително по-добър резултат от предходната година". Според същия документ общите задължения на дружеството са около 1.8 пъти по-големи от съществуващите му текущи активи.


От публикуваните документи в Търговския регистър става ясно, че общи акционери в двете дружества са физическите лица Петко Иванов Русинов и Станимир Кънчев Стоянов. Един от акционерите във "Фиш порт" - Косьо Станиславов Костов, е представител и в съвета на директорите на "Булджак". Още един от акционерите в собственика на пристанището - Стоян Иванов Момчев, е в директорския борд и на двете компании и е представител на "Фиш порт".


"Фиш порт" всъщност е бившето пристанище на "Океански риболов", а самият Петко Русинов - дългогодишен генерален директор на фирмата от времето, когато тя беше държавна. Впоследствие Русинов участва в приватизацията на риболовната компания и купи част от активите й, между които и тези на въпросния порт близо до Бургас-запад и хладилните складове там.


В момента пристанището е с доста добра инфраструктура, има три корабни места, четири пристанищни крана с товароподемност от 6 и 12 тона, собствена жп мрежа, открити и закрити площадки на кея с обща площ 12 дка. Лицензирано е от Агенция "Митници" за транзитни товари.


В сайта на "Булджак" пък пише, че хладилните складове, с които разполага, са предназначени да обслужват и вътрешния, и международния пазар. Общият капацитет на 14-те хладилни зали е 48 000 куб.м. Рибопреработвателното му предприятие служи за замразяване на черноморска риба. Базата е одобрена от митническите органи за временно съхраняване на вносни стоки и поставянето им под режим "митническо складиране".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв