Свързани новини

22.07.2013 10:55

Зинаида Златанова: Жребий ще разпределя съдиите на национално ниво

Видян 1209 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на правосъдието Зинаида Златанова е възложила на група експерти да напишат следващите стъпки за съдебната реформа, ключов момент от които са изменения в Закона за съдебната власт. Резултат от работата на експертите ще стане ясен през есента, обяви Златанова пред Радио К2.


Министърът обяви, че съдиите ще бъдат разпределяни на национално ниво догодина. „Има проект, който ще бъде финансиран с европейски средства и ще бъде готов. Ще направим централен сървър и централна информационна система, която няма да бъде управлявана от съдилищата, а най-вероятно от министерството или от ВСС, но това предстои да се реши, за да няма повече съмнения“, разясни министърът.


„Дай Боже, в името на това българските граждани да могат да се опрат на институция, която да търси отчетност на съдебната система, дай Боже, политическите сили да се съгласят да влязат за половин ден в парламента и да изберат един достоен и подходящ кандидат за съдебен инспектор“ , заяви Зинаида Златанова.


Върховенството на закона в една държава включва и опозицията да си върша работата. Едно бойкотиране на легитимно избран орган от всички граждани, не ми се вижда много съвременно средство на политиката, посочи министърът на правосъдието. Златанови заяви, че не е партиен политик, но призовава политическите сили да се обединят около няколко важни точки, една, от които е избор на съдебен инспектор.


Инспекторатът към Висшия съдебен съвет проверява работата на магистратите. Главният съдебен инспектор е много важна фигура в два аспекта, първо да функционира тази институция и второ, това трябва да е един уважаван човек с репутация сред обществото и магистратите. До края на годината Европейската комисия очаква от България да избере главен съдебен инспектор. Няма да се повтори казусът „Марковска“ или „Гугушева“ при назначенията в съдебната система, категорична беше Зинаида Златанова. За да се избере главен инспектор са нужни 160 гласа на народните представители.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион