Свързани новини

25.11.2008 10:49

Общината купува предупредителна апаратура за трусове

Видян 1640 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичната община ще купи апаратура, която предупреждава за земетресения, ако експертите обосноват необходимостта от такава. Това каза за 19` кметът на София Бойко Борисов вчера, малко след като подписа заповедта за създаването на Комисия към общината с участието на специалисти от геофизичния институт към БАН.


Според експертите по сеизмология техниката би могла да предотврати сериозни поражения при трусове. С такава разполагат Япония, САЩ, Харватия, Турция и други държави. Цената й по думите на кмета Борисов достигала 5 млн. лв. „Ако геофизиците кажат, че тя ще спаси живот, колкото и да струва, ще я купим“, категоричен е той.


За въпросната апаратура пръв след земетресението в София заговори проф. Рангел Гюров от департамента „Земни науки” на Нов български университет.


Кметът Борисов обърна внимание, че японската техника „предсказва земетресението 20 секунди преди то да се случи“. „За това време обаче човек не може дори обувките да си обуе и да излезе навън. Затова такава информация в аванс може единствено да предизвика още по-голяма паника“, смята градоначалникът. Той подчерта, че такава апаратура е важна и има приложение във високо електронизирани държави като Япония. Причината е, че след такъв  сигнал, там автоматично се изключва захранването на високоскоростните влакове, на ядрените централи и на метрото, спира подаването на газа.


Новосъздадената комисията трябва да измери устойчивостта на сградите и ще набележи мерки за действия при земетресение. Решението за това беше взето на среща при кмета миналия петък, в която участва директорът на Геофизичния институт Николай Милошев и експерти.


Що се отнася до издържливостта на моста на бул. „Брюксел“, кметът Борисов посъветва заинтересованите да се обърнат към премиера Станишев, тъй като става дума „за държавен мост, касаещ правителствено трасе“. Както преди време 19` писа, за ремонтът му ще са необходими близо 10 млн. лв. от държавната хазна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и