Свързани новини

19.07.2013 11:07

Плевнелиев и Прокопиев отклонили 7 млн. лв. към Кипър

Видян 3664 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандалните бизнес взаимоотношения между президента и Иво Прокопиев коментираха разследващият журналист Моника Гаджанова и изпълнителният директор на TV7 и NEWS7 Николай Бареков, предаде Кросс.


Президентът Росен Плевнелиев и известният издател и предприемач Иво Прокопиев лъснаха в офшорна схема покрай продажбата на "Каолин". Двете кипърски компании, които преплитат техните интереси и успяха да отклонят милиони в сделката за предприятието, се представляват у нас от бивш служител на Прокопиев.

Схемата е следната:

На 27 май извънборсовият сегмент на Българската фондова борса "Алфа финанс холдинг", собственост на Иво Прокопиев, първо купува 3,5 млн. акции на "Каолин" за 1,73 лв. всяка. После продава 2 млн. от тях на кипърските компании "Столбърг" и "Уиклеф" по 1,45 лв. Така акционерите на "Алфа финанс холдинг" са привидно "ощипани" с 0,5 млн. лв.
По-късно същия ден "Столбърг" и "Уиклеф" продават за близо 4 лв. всяка акция от "Каолин" на немската "Кварцверке". Така само за тези 2 млн. акции към Кипър потичат 5 млн. лв., а понеже "Столбърг" притежава още 400 хил. акции на "Каолин", сумата набъбва с още 1,5 млн. лв.
Сметката показва, че ако е на минус, "Алфа финанс холдинг" отклонява около 7 млн. лв. от кредиторите си, а ако е "на плюс", преразпределя приходите си към Кипър, като ощетява бюджета със 700 хил. лв. корпоративен данък.
Такова "великодушно" отпускане на печалба от мажоритарния продавач към неясни търговски субекти е рядкост и за да се случи, има две възможности. Или продавачът иска целенасочено да източи част от сделката, като отклони средства, които иначе би трябвало да отчете пред кредиторите си, или собственикът "се отчита" към някой друг. Случаят може би обединява и двата варианта, защото зад двете офшорки изскача сянката на държавния глава Росен Плевнелиев.
"Столбърг" и "Уиклеф" се появяват у нас през май 2008 г., когато влизат с по 33% дял в компанията "Бългериън резиденшъл пропъртис", която строи комплекса, в който живее настоящият държавен глава. Останалите 33% придобива семейство Плевнелиеви чрез фирмата си "Плевнелиеви" ООД.
"Бългериън резиденшъл пропъртис" е регистрирана през април 2005 г. с едноличен собственик на капитала Ралф Харалд Либ. Управител на компанията е Росен Плевнелиев. Малко след учредяването на дружеството, собствеността е разбита на три пакета от по 33%, зад които стоят вече трима германски предприемачи.
И така до март 2008 г., когато построеното трябва да се разпродаде и в "Бългериън резиденшъл пропъртис" влизат "Столбърг" и "Уиклеф" и семейната фирма на Плевнелиеви. През 2009 г., когато Плевнелиев вече е част от кабинета "Борисов", мястото на фирмата "Плевнелиеви" се заема от "Ателадиа", еднолична собственост на Юлиана Плевнелиева. Тя става и управител на "Бългериън резиденшъл пропъртис", като сменя на кормилото съпруга си.

Справка в Агенцията по вписванията показва, че от 2010г. Десислава Недкова - бивша секретарка на Иво Прокопиев, вече представлява кипърските "Столбърг" и "Уиклеф".

Според Търговския регистър Недкова е управител и на компанията "Ева Пропъртис", която е еднолична собственост на "Столбърг". Според Емил Георгиев - лидер на "Екогласност", едно от директно свързаните с Иво Прокопиев лица е неговата бивша секретарка Десислава Недкова. Тя представлява и/или е управител на много фирми на Прокопиев, Филип Харманджиев и Константин Ненов, регистрирани или прехвърлени на офшорки в Кипър.
През 2010 г. стреснати от първите сигнали, че Росен Плевнелиев ще бъде номиниран за президент всички акционери в "Бългериън резиденшъл пропъртис" - "Столбърг", "Уиклеф" и "Ателадиа", решават вкупом да продадат дяловете си срещу 257 хил. евро всеки. Собствеността преминава в "Резиденшъл парк София". Това е компания от групата "Линднер", с която Плевнелиев си партнира и чрез офшорката "Инокс" на първата си съпруга Вероника.
Последното появяване на "Столбърг" и "Уиклеф" у нас през май тази година за сделката с "Каолин" потвърждава политико-икономическата връзка между бизнесмена Прокопиев и президента Плевнелиев. За втори път двете компании едновременно влизат и излизат от нашия пазар, което говори за синхрон в управлението им, което може да се гарантира само от общи интереси, допълва Кросс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

"Много се вълнувам да споделя с вас, че на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни