Свързани новини

18.07.2013 13:23

Субсидиите на партиите без промяна

Видян 925 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Размерът на държавните субсидии за политическите сили остава същият. Това стана ясно, след като парламентът прие окончателно промените в Закона за партиите. Депутатите дадоха обаче заявка, че намалението на средствата за политическите сили ще бъде предвидено в бюджета за 2014 г.


Дискусията за това дали субсидиите да бъдат редуцирани още сега доведе до конфликт между червения народен представител Георги Кадиев и колегите му, информира БТА.


Социалистът предложи парите за партиите да бъдат намалени с 50% и те да бъдат изчислявани на базата на получените от политическата сила действителни гласове и на спечелени мандати. С лансираната от червения депутат идея партиите щяха да получават за действителен глас по 6 лв., а не както досега по 12 лв. Така от субсидиите на двете най-големи партии – ГЕРБ и БСП, хазната щяла да икономиса 4 млн. лева.


Съпартийката на Кадиев Мая Манолова и Христо Бисеров от ДПС се противопоставиха на това да бъдат записвани конкретни цифри в закона за размера на субсидиите. Според двамата народни представители сумите трябвало да се обсъждат за всяка година поотделно.


Те коментираха, че предложението на Кадиев ще ощети малките политически сили. Депутатите настояха за равнопоставеност между партии във и извън парламента.


Манолова заяви, че БСП е "за" запазването на досегашния принцип за отпускане на субсидиите, при който всички формации, спечелили над 1% на вота, получават средства. От левицата смятали, че парите за партиите трябва да бъдат сериозно орязани.


С измененията парламентът прекрати и порочната практика субсидията да следва депутата. Тя ще остава при политическата сила, от чиято листа е влязъл напусналият народен представител.


Държавната субсидия за коалициите, представени в парламента, да се разпределя между съставящите ги партии по коалиционно споразумение, а при липса на такова – пропорционално на броя на народните представители от отделните политически сили, гласят част от промените.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци