25.11.2008 09:49

Връщаме стоката, дават ни парите

Видян 1726 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След новогодишните празници се очаква Европейският парламент да приеме директива, която ще регламентира изискването към търговците да възстановяват парите на клиента, който е върнал в определен срок закупената от него стока. Това заяви за 19` председателят на Федерацията на потребителите у нас Павел Кърлев, според който е крайно време тази практика, позната в редица европейски държави да бъде въведена и в България.


„Въвеждането на срок, в който всеки може да си получи обратно парите срещу закупен от него артикул, трябва да стане колкото се може по-скоро“, е мнението на Йордан Мирчев, депутат от НДСВ и член на парламентарната комисия по икономическата политика. Според него това е единственият сигурен начин да бъдат защитени правата на потребителите и в комисията щели скоро да обсъдят възможностите той да стане факт, независимо дали в Европа това все още е пожелателно по отношение на националните законодателства или е записано в директива. Сред колегите на Мирчев имало воля за скорошно приемане на промяната.


В момента в Европейския съюз важат 10 основни принципа за защита на потребителите. Те обаче имат само препоръчителен характер и законодателството на всяка държава в съюза решава въпроса както намери за добре. Повечето не важат в нашата държава. Вторият принцип гласи: „Ако купеното не върши работа, върнете го!“ Шестият пък казва, че потребителят може да променя мнението си, което, естествено, включва връщане на закупената стока в някакъв регламентиран срок. С изключение на случаите, когато условията са изрично упоменати чрез договор, в момента поведението на търговците у нас спрямо клиент, желаещ да върне закупената от него стока, зависи изцяло от добрата им воля, обясниха от Федерацията на потребителите. Някои от тях определяли срок, в който на потребителя се дава право на рекламация. Други уточнявали чрез надписи в магазина, че закупената стока не се приема обратно. Това все пак е нещо, защото показва на купувача, че трябва да си отваря очите на четири, ако не иска да „изгори“ с някой и друг лев, смятат от федерацията. Повечето търговци не предупреждавали клиентите си, че не връщат пари за вече продаденото от тях. Така например ако някой вземе обувки за подарък и се окаже, че моделът не съответства на ходилото на човека, за който са предназначени, може да се окаже, че купувачът е хвърлил доста пари на вятъра.


В страните от Европейския съюз обаче проблемът с връщане на закупеното от клиента е решен отдавна, сподели за вестника Павел Кърлев. Той даде за пример Франция, където артикулът можело да бъде върнат до 10 дни след неговото закупуване. Разбира се, с възстановяването на сумата, платена за него. Дори в съседна Турция, която не попада в Еврозоната, нещата били решени в полза на потребителя, който разполагал с цели 15 дни да прецени дали да задържи взетата стока, или да я върне в магазина. В Щатите пък срокът бил 30 дни. Там дори можеш да се откажеш от скъп костюм, който вече е обличан по един или друг случай. От Федерацията на потребителите настояват у нас да има период поне от 7 дни, в рамките на които търговците да са задължени да възстановяват парите при върната от клиентите стока. Според Кърлев като първа стъпка този срок можел да бъде само 3 дни, докато и продавачи, и купувачи свикнат да бъдат коректни един спрямо друг. След това обаче „гратисният период“ трябвало да стане една седмица, за да бъдат защитени действително правата на потребителя. Според депутати не е проблем да се дадат дори 2 седмици, в които потребителят у нас да има право да преосмисли покупката си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и