Свързани новини

17.07.2013 10:55

Пета нощ насилие в Северна Ирландия

Видян 1049 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Участниците в размириците в източен Белфаст тази нощ отново хвърляха бутилки със запалителна течност срещу полицията, откраднаха и запалиха четири патрулни автомобили, съобщиха световните агенции, като се позоваха на правоохранителните органи в Северна Ирландия.

Жертва на насилието стана и френски фотограф, чийто фотоапарат беше откраднат от хулигани. Стълкновенията по улиците на Белфаст продължават вече пета поредна нощ. Над 60 полицаи са ранени, а над 50 души са арестувани.

Полицията призова регионалния парламент да помогне за прекратяване на сблъсъците. Парламентът прекъсна лятната си почивка и заседава във вторник, за да обсъди пътищата за възстановяване на реда.

Полицията съобщи, че е реагирала с водни оръдия и палки в Белфаст. Протести и други инциденти са регистрирани в поне още пет града в британската провинция. За протести и други инциденти се съобщава в градовете Нютаунаби, Антрим, Дънганън, Портадаун и Лондондери.

Насилието избухна в петък вечерта, когато полицията се опита да наложи забраната на властите шествието на оранжистите да премине през квартал, населен с католици, за да не се допуснат сблъсъци. В първата нощ на протестите бяха ранени 32 полицаи, а политик беше ранен в главата от хвърлена тухла.

През нощта в събота срещу неделя бяха ранени седем полицаи, нападнати от протестанти със запалителни коктейли.



Близо хиляда полицаи от Англия и Уелс бяха мобилизирани, за да предотвратят проявите на насилие, които всяка година бележат парада на 12 юли - кулминацията на шествията на оранжистите протестанти, които се организират по традиция в Северна Ирландия от април до август.

30-годишното насилие на верска основа в Северна Ирландия взе 3500 жертви. По силата на мирните споразумения от 1998 г. протестанти и католици си поделиха властта, но все още има откъслечни насилия.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и