Свързани новини

11.07.2013 13:54

НС ограничи строителството по Черноморието

Видян 1296 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народното събрание прие ограничения за строителството по Черноморието, като изключения ще се правят за инфраструктурни обекти с местно и национално значение


Депутатите приеха проект на решение за налагане на мораториум върху всички сделки на разпореждане и строителни дейности с държавни имоти в териториите на устройствени зони "А" и "Б" по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.


Изключения ще се правят за инфраструктурни обекти с местно и национално значение.


Според лидера на социалистите Сергей Станишев приетия през 2008 г. Закон за черноморското крайбрежие е трябвало да спре застрояването, но правителството на ГЕРБ не е изпълнило задълженията си по закон.


"Тогава бяха определени Зона „А”, „Зона Б”, с ясни регулации при какви условия може да се строи нещо необходимо за туристическия бранш. Става дума за българската природа и какво ще получат нашите деца за наследство – джунгли или Черноморие, където туризмът се защитава с ясно защитени територии", обясни Станишев.


"2008 г. ясно се даде задължение на правителството да извърши заснемане на цялото Черноморие, да определи точно защитените територии, където има дюни. Никой не е казал защо това задължение по закон не беше изпълнено. Даде се правен и практически вакуум, което позволи частният икономически интерес да нахлува още по-активно на териториите по Черноморието”, каза още той.


"Този мораториум се внася за втори път. Никой не е отговорил защо беше избутан от мнозинството на ГЕРБ. Изпълняваме ангажимент, който бяхме поели в предишния парламент", посочи Станишев.


Той добави, че с мораториума не се допуска прехвърлянето на държавна собственост.


Според левицата президентът и бивш министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев имал лична вина за неизпълнението на задълженията на изпълнителната власт по закона, приет през 2008 г.


Министерството на околната среда и водите ще подготви предложение за създаване на национален парк "Българско Черноморие",


реши още парламентът. Парламентът задължи изпълнителната власт да предприеме мерки за изработването на специализирани карти на територията на крайбрежните плажни ивици по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и за започването на процедура за създаване на национален парк "Българско Черноморие".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион