Свързани новини

08.07.2013 16:16

Ограбването на България и унищожаването на природата са законни

Видян 5199 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Росен Плевнелиев е возил на борда  на Авиоотряд 28 шефа на Дънди Прешъс, цитира разкритие на специализираната парламентарната комисия по темата депутат. Приятелят на президента Иво Прокопиев, освен олигарх и издател, е и почетен консул на Канада. Най-голямата компания от тази страна, действаща у нас се нарича Дънди Прешъс. След като срещу 0,75% до 1,5% отчисление от доходите си тя взема златото от находището в Челопеч, през 2011 г. акционерът в компания на Прокопиев и тогавашен министър на икономиката Трайчо Трайков внася в Министерския съвет искане за даване на втора концесия на канадците. Този път при Крумовград.
Държавата не се смущава, че плячкосаната за златодобив природна зона попада в Натура 2000, освен че застрашава здравето на местното население. То пък събира подписка срещу унищожаването на околната среда. Авторите на акцията и много от хората, които я подкрепят, са привиквани в полицията, за да дават обяснения по каква причина са срещу бъдещия концесионер.
Все пак общината, Сдружение за дива природа Балкани и ИнформационнияТ център по екология завеждат дело срещу дъщерната компания на Дънди – Болкан минерал енд Майнинг. Междувременно избухва странен пожар, който унищожава важна част от архива на общината. Полицията, естествено, изобщо не намира нито извършителя, нито поръчителя. Документите, които изгарят обаче затрудняват намирането на справедливост по случая.
Резултатът дойде под формата на решение на Върховния административен съд, което определя жалбата като неоснователна, тъй като „не засяга правата и законните интереси на жалбоподателите”.  Опоскването на националните ни богатства на безценица (вярно нищожният процент от добива в Крумовград ще бъде малко по-висок отколкото в Челопеч) и замърсяването на природата, включително на защитени територии не вреди на хората според добре платените магистрати.
Никак не вреди на интересите на хората и фактът, че в Румъния например не вземат 1% отчисление от златодобива, а 38%. Но то вероятно е, понеже са пълни идиоти. Съдът и приятелите на канадците вероятно смятат за отживелица Конституцията, в която е записано, че ресурсите в недрата на земята ни са общо народно богатство, което ясно би оправдало интереса не само на хората от Крумовград, но и на всеки български гражданин към изпаряването на стотици милиони евро годишно от хазната.  Затова ли протестиращите искат да променят основния закон?
Интересно е също, че по този казус не са се изказали иначе гласовитите екоактивисти от Зелените. Може би по причина на факта, че основен защитник на полезния за природата златодобив е вестник Капитал на Иво Прокопиев.


 


Снимка: Юлиян Христов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец