Свързани новини

04.07.2013 17:01

Чуха лекарите – свалиха шефа на НЗОК

Видян 1130 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът най-накрая отстрани управителя на Националната здравноосигурителна каса НЗОК Пламен Цеков след продължили повече от два часа дебати. За освобождаването на Цеков гласуваха всички депутати от БСП и ДПС, които обсипаха Цеков с обвинения в непрозрачно и лошо финансово управление на касата.
Той отхвърли всички обвинения и поясни, че ще проведе консултации с юристи и ще прецени дали ще оспорва в съда предсрочното прекратяване на мандата му. Веднага след отстраняването на Цеков парламентът прие извънредно и набързо процедурни правила за избор на нов управител на касата. Според тях от 4 до 8 юли парламентарните групи ще могат да правят предложения за нов управител на касата.
Опитите за отстраняването на Цеков започнаха още с идването на власт на новото правителство, като атаките срещу него в последните седмици зачестиха и в тях се включиха  съсловни, пациентски и работодателски организации. Към акцията се присъедини и здравният министър Таня Андреева, а в четвъртък в парламента нейният заместник Бойко Пенков потвърди, че здравното министерство стои твърдо зад предложението за смяната на Цеков.
По време на обсъжданията на оставката на Цеков депутатът от БСП Емил Райнов заяви, че касата в момента е финансово нестабилна, а средствата в нея се разпределят без яснота. Райнов обясни, че само за първите пет месеца касата отчита дефицит от 74.5 млн. лева. “От 107 млн. за онкомедикаменти до момента са изразходени много повече от половината. Проблемът не е, че са похарчени повече пари, а че са дадени за скъпи медикаменти”, заяви Мая Манолова.
Скандалите около вече бившия шеф на НЗОК не са от скоро. Неведнъж Българският лекарски съюз реагира и срещу методиката за лимитиране дейността на болниците, срещу недостига на направления в извънболничната помощ, срещу методиката за заплащане на медицинските изделия и липсата на прозрачност в управлението на касата, наложени от Цеков.
Друг скандал покрай Цеков пламна в началото на 2010 г, станал по-известен като случаят Мери Джейн. Тогава бе нарушена конституцията и бе обруган парламентаризмът - поправка в закон бе пробутана за публикуване в Държавен вестник, без да е гласувана. Текстът беше за позволяване на рекламата на наркотични вещества и облагодетелства директно голям алкохолен бос. Поправката за малко не легализира рекламата на дрога. В края на март 2010 г. от президентството информираха, че промяната в Закона за наркотичните вещества се е появила в Държавен вестник без президентски указ. Тогава Анкетна комисия, която установи вината, разследва случая, а в хода на разследването бяха разпитани служители на парламента и Пламен Цеков. Тогава той заемаше поста зам.-председател в Комисията по здравеопазване. Цеков бе разпитван защото прочете в пленарната зала текста на закона, без да е предварително гласуван.Случаят му се размина и Цеков бе издигнат не без подкрепата на Искра Фидосова.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще