Свързани новини

04.07.2013 10:06

Армията в Египет свали президента Морси

Видян 1399 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Армията в Египет е съобщила, че президента Мохамед Морси вече не е държавен глава, съобщи на сайта си правителствения вестник "Ал Ахрам".


Главнокомандващият египетските въоръжени сили генерал Абдел Фатах ас Сиси обяви в декларация, че суспендира конституцията и назначава председателя на конституционния съд за временен държавен глава, предаде Ройтерс. В телевизионно обръщение ген. Сиси, заобиколен от военни командири, висши религиозни представители и политически фигури, обяви отстраняването на избрания президент ислямист Мохамед Морси.


Сиси огласи свикването на президентски и парламентарни избори, на експертна група за ревизиране на конституцията и на национален комитет за помирение, който ще включва представители на младежки движения. Генералът каза, че по "пътната карта" са се споразумели редица политически и обществени групи.Сиси заяви, че правителство от технократи ще ръководи страната по време на преходния период, чиято продължителност не определи, посочва Асошиейтед прес.


Временното правителство, което ще управлява Египет съгласно огласената от армията пътна карта, ще определи кога ще се състоят президентските и парламентарните избори, каза за Ройтерс, говорител на военните. Главнокомандващият предупреди, че въоръжените сили и полицията ще противодействат решително на насилието,предава БТА.


Мохамед Морси осъди извършените действия и ги определи за "държавен преврат": "Обявените от командването на въоръжените сили мерки са абсолютен държавен преврат, отхвърлен категорично от всички свободни хора в страната", заяви той в Туитър, цитиран от Франс прес. Според сътрудник на сваления президент Морси призовал египтяните да "окажат мирна съпротива на държавния преврат", както щял да постъпи самият той", допълва АФП. Помощник на сваления президент Морси, Айман Али, каза, че бившият лидер е прехвърлен на тайно място, но не даде подробности, отбелязва АП.


Милионите протестиращи в страната, настоявали за оттеглянето на Морси, приветстваха възторжено изявлението на ген. Сиси. Веднага след него небето над Кайро се озари от фойерверки. "Народът и армията са една десница", скандираха ликуващи демонстрантите на каирския площад "Тахрир". Поддръжниците на Морси, на свой ред, скандираха "Не на военното управление". Водещите мюсюлмански и християнски лидери заявиха, че подкрепят пътната карта на военните.


По-късно стана ясно, че сваленият египетски президент Морси е бил отделен рано днес от президентския си екип и отведен в министерството на отбраната в Кайро, съобщи в Туитър говорителят на "Мюсюлмански братя" Гехад ел Хадад, цитиран от ДПА.


Председателят на египетския Висш конституционен съд Адли Мансур ще положи днес клетва като временен държавен глава на Египет. По ирония на съдбата Мансур беше назначен да оглави Висшия конституционен съд с указ на президента от 10 юни и започна да изпълнява функциите си преди три дни, отбелязва ИТАР-ТАСС.


Египетските сили за сигурност продължиха с арестите. Вече е задържан председателят на политическото крило на "Мюсюлмански братя" - Партия на свободатаи справедливостта - и бивш председател на парламента Саад ел Кататни. Заедно с него е задържан Рашад Баюми един от двамата заместници на висшия лидер на "Мюсюлмански братя".


Вторият човек в ръководството на "Мюсюлмански братя" - главният финансист на движението Хейрат аш Шатер - е арестуван днес в египетския курортен град Хургада.


Египетският в. "Ал Ахрам" съобщи, че заповед за арест е издадена за 300 членове на "Мюсюлмански братя" и че силите за сигурност се готвят да разгонят митинг в подкрепа на сваления президент Морси край Каирския университет. Египетската осведомителна агенция МЕНА съобщи, че полицията продължава усилията да арестува членове на ислямисткото движение, обвинени в провокиране на насилие и нарушаване на мира и сигурността.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион