Свързани новини

03.07.2013 11:14

Дебат за ситуацията в България в Европарламента

Видян 1307 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По време на последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург преди лятната пауза, се проведе извънреден дебат за положението у нас. Бяха изслушани и изявленията на Съвета и Европейската комисия. 


Темата "Ситуацията в България" влезе като допълнителна точка в програмата на Европарламента, въпреки яростните опити на социалистите да възпрепятстват включването й. Първоначално те успяха да наложат позицията си на Председателския съвет, който одобрява дневния ред на сесията, но стремежът на техния лидер Ханес Свобода да блокира настояването на Групата на ЕНП в пленарна зала беше отхвърлен с мнозинство.

Евродепутатите пожелаха в пленарна зала да се дискутират проблемите, свързани с пълната зависимост на едно европейско правителство от една антиевропейска партия и неговите задкулисни скандални назначения, довели до масови граждански протести, продължаващи вече 19-ти ден.

Манфред Вебер, зам.-председател на Групата на ЕНП поиска малкото останали в залата социалисти да му разтълкуват думите на техния лидер Свобода, че се е наложило БСП да глътнат горчивия хап на крайно дясната партия Атака, но не е разбрал, какво им е дадено в замяна- пари ли са били обещани, постове ли? Руско влияние ли е имало? "Какво се случва в България", запита г-н Вебер и посочи, че още първите назначения у нас са силно обезпокояващи- борбата срещу организираната престъпност вече не е в МВР, десетки хиляди граждани протестират по улиците, което не е добър признак за демокрацията в страната  и върховенството на закона. Германският евродепутат изрази надеждата, че Еврокомисията ще продължи да следи случващото се в България. "ЕНП ще направи всичко възможно, върховенството на закона да се върне в България. Искаме нови избори" каза Манфред Вебер и завърши с думите, че "вместо Борисов да стане министър-председател, социалистите сключиха договор с дявола".

По думите на испанския евродепутат Агустин Диаз де Мера, Бойко Борисов и Цветан Цветанов са свършили чудесна работа и са били много ефикасни в борбата с организираната престъпност.

Германският евродепутат Михаел Галер поиска да разбере, "защо основната грижа на министъра на външните работи Вигенин е да възстанови всички дипломати с принадлежност към държавна сигурност и да направи Георги Димитров, който също е с принадлежност към ДС, главен секретар на Министерството на външните работи?".

За австрийския евродепутат Хуберт Пиркер опитът за назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС е нещо, което е нечувано и единствено по рода си в цяла Европа - човек с такава квалификация, съмнително минало и връзки, да бъде назначен на подобен пост.

Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП Андрей Ковачев призова своите колеги евродепутати от БСП и ДПС да му отговорят с "да" или "не", "дали правителството на Орешарски и този парламент биха оцелели при едно друго парламентарно поведение на Атака?" , на което той не получи отговор.

В заключение еврокомисарят Вивиан Рединг отбеляза, че Европейската комисия е загрижена за България и ще остане бдителна за случващото се в нашата страна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се