Свързани новини

02.07.2013 14:02

Министър Андреева с втора проверка за смъртта на Теди

Видян 1362 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Бъдете сигурни, че ако се докажат нарушения, нищо няма да спаси хората, които са ги извършили, защото става въпрос за живота на дете", обяви здравният министър Таня Андреева след среща с бащата на починалия на 7 май в час по физическо Теди - Златко Желев.


Тя обеща, че лично ще наложи повторна проверка по случая, тъй като до момента в готовата вече проверка на служба "Медицински одит" не са установени нарушения при работата на лекарите.


Андреева обясни, че налагането на повторна проверка е необходима, тъй като липсват подробности от всички записи между 112 и Бърза помощ, обстоятелства, за които я е информирал лично бащата на Теди.


„Не проявявам съмнение към работата на проверяващите от медицински одит, но за да защитя колегите си, трябва да уточня, че всичко е направено по правилата“, отбеляза още министърът.

Все още се изчакват резултатите от хистологичните изследвания на Съдебна медицина, от която трябва да стане ясна точната причина за смъртта на детето. Очакват се тя да бъде готова около 15 юли, обясни бащата.


Златко Желев заяви, че при разследването и събраните данни има обстоятелства, които са смущаващи: "Подаден е сигналът на Спешна помощ, след това на диспечера. От диспечера на Бърза помощ и през цялото това време са се загубили около 10 минути в лутане. Другото, което ме притеснява, че от Бърза помощ съобщиха, че линейката е била оборудвана, а лекарката, която пътува с нея при разпита обяснява, че не е била".


От казаното от него стана ясно, че е нямало дефибрилатор, а също така лекарката е написала, че нещата са били обратими. "Т.е. имало е шанс синът ми да е жив и днес“, обясни още той.


Желев намери и нещо радостно в трагедията си, а именно факта, че Таня Андреева подкрепя подетата от него кампания, подкрепена и от медии, за завръщането на лекарите в училищата и детските градини. Министърът допълни, че вече е говорено с образователния министър Анелия Клисарова и обеща, че най-късно до есента ще бъдат внесени съответните поправки в закона.


Министър Андреева коментира и състоянието на Спешната помощ. Тя припомни, че още в първите дни на заемането на поста е казала, че ще има три основни приоритета как да работи Министерството на здравеопазването и те ще се случат до края на годината. Това са нова политика по отношение на Спешна помощ, на общинските лечебни заведения, особено в малко населените и труднодостъпните места. Третият приоритет е за работа върху младежката безработица в системата и по-облекчени условия на специализация и започване на работа на младите лекари.


"Много добре знам, че в Спешната помощ има проблем, заяви министър Андреева и допълни, че той не е само кадрови, а е свързан още с обезпеченост, апаратура и специализация. - Ще бъдат много ясно разграничени кое е спешно и кое неотложно състояние, заяви още тя.


От разговора стана ясно, че министърът е против когато става въпрос за спешен здравен казус да се звъни на телефон 112. По думите й при такива случаи е необходимо да се звъни директно на спешните центрове или на телефон 150, където има здравни специалисти и могат да преценят доклко даден казус е спешен.


Предприети са стъпките за коригиране, обясни тя и допълни, че ще изисква линейките на Бърза помощ, които отиват на място, да бъдат оборудвани като реанимобили. 




Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще се чувствате енергични

Днес ще се чувствате енергични и готови да преследвате