Свързани новини

02.07.2013 10:49

Орешарски: България е на най-ниската си точка за последните 15 години!

Видян 1572 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заради негативните тенденции в социалната и икономическата сфера, България е достигнала в развитието си най-ниската точка за последните 15 години. Това каза премиерът Пламен Орешарски в интервю за Нова телевизия в понеделник.


“Днес страната ми се струва, че е на сравнително най-ниската си точка за последните 15 години след онази криза, която ми се иска всички да забравим”, коментира Орешарски, като допълни, че публичните финанси са в лошо състояние, поради което ще претърпят и преструктуриране.


“Когато преди 4 години се говореше за заварени договори и се спомена сума от над 2 млрд. лева, тази седмица получих справка от всички министерства, от която се вижда, че неразплатените задължения са малко над 2,4 млрд. лева. Винаги при смяна има и неразплатени докрай задължения, но сумата не е по-малка в сравнение с преди и това показва, че и през 2009 г., и сега ситуацията е една и съща”, посочи премиерът.


Той допълни, че според оценка на приходната агенция има и влошаване на събираемостта на приходите в бюджета. Дупката в хазната пък се изчислява на 1-2 млрд. лева.


Орешарски посочи, че с разработените от кабинета мерки за подобряване на събираемостта на приходите се надява да бъдат изгубени по-малко от постъпленията в бюджета. Той освен това подчерта, че социалните програми на правителството не са поставени под въпрос и за тях е осигурено финансиране от преструктурирането на разходите.


Премиерът посочи, че разходите на министерствата ще бъдат орязани с 5 на сто, а ако се открият резерви – и с повече. Той освен това потвърди ангажимента си държавата да се разплати с бизнеса до края на август.


Орешарски отново отрече кабинетът да работи за “определени кръгове” и подчерта, че правителството управлява от името на избирателите.


Той посочи, че ребалансирането на енергетиката е основен приоритет на кабинета и допълни, че спирането на тенденцията на поскъпване на тока е била първата стъпка. Данните за сектора обаче той определи като “обезпокоителни”, а задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) означават, че има системни неразплащания към производителите. “Това заварвам и ще се опитаме без да истеризираме да излезем от тази дупка”, коментира Пламен Орешарски.


Той изрази надеждата си, че след 4 години “страната ще изглежда по друг начин”.  “Сигурно е, че няма да имаме и след 4 години средноевропейски доходи, но ми се иска страната да се управлява нормално, икономиката да се е върнала по пътя на растежа, хората да виждат перспективи, че със своите усилия могат да подобряват доходите си, да виждат реализацията си тук, в нашата страна”, коментира той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за