Свързани новини

01.07.2013 15:10

Българите: Трудът ни е сериозно подценен

Видян 1124 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българинът става все по-беден, а делът на хората, които се оценяват като относително богати, намалява. Това показва изследване на КНСБ сред 3300 работещи от цялата страна. Заплатите на 28,4% от анкетираните са били намалени през 2012 г. спрямо предната година. Увеличение са получили само 17,3%.


Над две трети от хората отговарят, че заплатата не им стига, за да покрият ежедневните си разходи. Това показва, че тенденцията за стагнация и замразяване на доходите става все по-сериозна и са необходими спешни мерки за повишаване на доходите, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от Труд.


Намалял е и делът на хората, които получават допълнителни заплати, ваучери за храна и бонуси. Изследването на синдикатите показва, че 80% от българите вземат чисто между 200 и 900 лв. Средната нетна заплата е 519 лв.


Според хората трудът им е сериозно подценен. 44% смятат, че трябва да получават повече. Като достойно оценени се определят едва 30%.


Най-голям е делът на доволните от заплащането си във фирмите за недвижими имоти и финансовото посредничество. Обяснението е, че в тези дейности възнаграждението пряко зависи от резултатите, посочиха от КНСБ.


Най-силно е неудовлетворението в здравеопазването, хотелиерството и ресторантьорството. Там недоволни от заплащането са 80% от хората.


Изследването включва и оценка колко пари трябва да получават практикуващите различни професии според мнението на анкетираните. Най-големи разлики между реалното и очакваното възнаграждение има в здравеопазването. Според анкетираните лекарите специалисти трябва да вземат 1800 лв., а реалната им заплата е 1082 лева.


71,5% от анкетираните искат да работят над 8 часа на ден, ако им се плаща повече. Допълнителна заетост освен основната имат 12% от хората. Половината от тях са в сивия сектор, само 31,9% работят на граждански договор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион