05.09.2008 10:42

ЛУКойл се шашна - цепи стотинката

Видян 1718 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След последната публикация на 19`, в която доказахме, че не може майската цена на бензина при 125 долара за петрола да е по-ниска от септемврийската на 106 долара, ЛУКойл вчера намали крайните заводски цени на горивата с 1.8 стотинки на литър .
По този начин руснаците натиснаха надолу бензин А-95 от 2148 лв. за 1000 литра на 2130 лева за същото количество. Промяната, както сочи прессъобщението на компанията, е от -0,84 % за 1000 литра бензин от този вид. Допълнително са намалени и бензин А-98, Евро дизел и Газьол в рамките от 0,80 до 0,98% за 1000 литра. Пропан-бутанът е увеличен от 2082 на 2118 лева за тон.
Поискахме обяснение от компанията за това, че високите цени на горивата продължават да са факт при рязък спад на петрола. Ако майските цени са били нормални, значи днес трябваше масовият бензин да е около 2 лева. По телефона пиарите на собствениците на продадения на скандално ниска цена от Костов Нефтохим в Бургас, отказаха коментар. В рамките на редакционното приключване на броя не получихме от ръководството на фирмата и писмен отговор, за какъвто настояхме от името на своите стотици хиляди читатели.



Екипът на 19` се увери, че въпреки символичното намаление, България започна деня си със същите цени на основните горива. Бензиностанциите продават А-95 с около 19 стотинки отгоре на продаден литър от горивото, ако сметките ни са верни.
„Това е обидно за хората“, заяви пред 19` главен експерт Ивет Минкова от Федерацията за защита на потребителите.
По думите на Минкова: „поведението на ЛУКойл ощетява хората“. Според нея в България важи правилото цените да се вдигат, когато международният пазар го изисква, но да не се намаляват, когато световните икономически тенденции го предполагат.
„Като неправителствена организация единственото, което можем да направим, е да оказваме натиск на подобни действия посредством медиите“, допълни тя.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева